Političari iz Srpske nezadovoljni radom OBA

Godinama unazad nema konsenzusa kada je riječ o legalitetu rukovodstva Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine. Predstavnici Republike Srpske nezadovoljni su načinom na koji funkcioniše OBA.

Ako se ima u vidu veliko nepovjerenje koje postoji između tri naroda u Bosni i Hercegovini, ovakav način rada OBA izaziva zabrinutost i ogorčenje kod dva od tri konstitutivna naroda.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić i članica Komisije za nadzor rada ove agencije objašnjava i zašto.

– Nekoliko godina je OBA bez nadzora. Mi smo čuli izjave lidera SDA koji ne dozvoljava da se vrši zamjena unutar Parlamenta u smislu predsjedavanja tom Komisijom za nadzor. Ne samo da to ne prihvata, već ne prihvata nikog drugog kome on i stranka kojoj pripada ne daju podršku, bez obzira na sve greške i krivični proces koji se vodi protiv sadašnjeg direktora i bez obzira što je do sada bezbroj puta pokazano da su zloupotrijebljeni način rada i funkcionisanje OBA – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Ona ističe kao jedan od problema što OBA ne dozvoljava Kancelariji za reviziju da joj pristupi.

– To je jedna od većih budžetskih korisnika, a Kancelarija za reviziju nema mogućnost da analizira kako se parama raspolagalo. Ne dozvoljavaju prilaz reviziji i to govori o Bosni i Hercegovini kakva je i da se teško može nešto promijeniti – ocijenila je Majkićeva.

Napominje da je direktoru u međuvremenu istakao mandat, a da zbog odnosa SDA prema OBA i imamo ovako neriješenu situaciju kada je u pitanju rad OBA.

Primjer za to je i nedavno prekinuta sjednica Zajedničke komisije za nadzor OBA Parlamentarne skupštine BiH, zato što se članovi Komisije nisu mogli dogovoriti ni o dnevnom redu. Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, Nenad Stevandić, za Srpskainfo kaže da je upitan i rad samog direktora agencije Osmana Mehmedagića, s obzirom da se protiv njega vodi postupak u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja.

– Po zakonu je njemu zabranjen pristup tajnim informacijama, a obavlja funkciju direktora. Nedopustivo je da direktor ne zna tajne informacije, da ovi ispod njega znaju, a on da potpisuje tajne akte. To je meni nelogično. Zato smo tražili objašnjenje od predsjedavajućeg Savjeta ministara i organizacionog odbora. Kada dobijemo ta obavještenja, onda možemo da nastavimo sjednicu. Nelogično je da imamo sumnju u nelegitimnost u rukovodstvo OBA, a da usvajamo budžet ili razmatramo izvještaje – poručio je Stevandić.

Nadzor
OBA BiH je osnovana kao civilna obavještajna agencija, koja je nastala spajanjem entitetskih agencija i donošenjem zakona 2004. godine. U skladu s tim definisano je da je OBA “odgovorna za prikupljanje, analiziranje, obradu i distribuciju obavještajnih podataka, u cilju zaštite bezbjednosti, uključujući suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak”.

Zbog toga što OBA raspolaže posebnim ovlašćenjima, od presudne važnosti je da njen rad bude pod stalnim nadzorom. Majkićeva je u više navrata ranije izjavljivala da, u protivnom, usljed nedostatka predviđene kontrole postoji opasnost da ta služba ili njeni pojedinci počnu djelovati kontraproduktivno, što može dovesti do kršenja ljudskih prava i sloboda građana, ali i do posljedica po društvo u cjelini.

 

 

Ostavite komentar: