Pokrenut opoziv Petrovića: Odbornici PDP-a i SDS-a ne prisustvuju

Skupština grada Bijeljina pokrenula je danas opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića usvojivši inicijativu 25 odbornika.

Sjednici su prisustvovala 24 od 31 odbornika, a u njenom radu nije učestvovalo šest odbornika PDP-a i SDS-a.

Petrović je ranije odbacio razloge za opoziv navedene u inicijativi i nije prisustvovao današnjoj sjednici, kao ni njegovih 12 savjetnika.

Milenko Mitrović je u ime Pokreta za Bijeljinu, koji je 16 godina u skupštinskim klupama, poručio Petroviću da će na referendumu izgubiti voljom naroda.

“On velikom brzinom ide u rikverc i ruši sve pred sobom, obrstio je budžet Bijeljine i za dvije godine mandata unazadio je grad za pet godina”, rekao je Mitrović, koji je potpredsjednik Skupštine grada.

Marko Vlačić, odbornik Ujedinjene Srpske, rekao je u diskusiji da je nerad Gradske uprave odbio investitore i onemogućio novo zapošljavanje, dok je odbornik Demosa Boban Jovičević rad Petrovića nazvao licemjerstvom, nemarom i neznanjem, kojim je doveo do stagnacije Bijeljine.

“Cinik priča o razvoju, bahati se i blefira na društvenim mrežama, a glodari nas grizu u gradu gdje se dva puta godišnje pokosi trava”, ocijenio je Jovičević i dodao da su sugrađani odavno tražili da se pokrene opoziv gradonačelnika.

Odbornik SNSD-a Vaso Arsenović je u diskusiji o opozivu ukazao na probijanje budžeta grada za najmanje milion maraka zbog nezakonitog zapošljavanja u Gradskoj upravi i na propuste gradonačelnika u zanemarljivoj realizaciji kapitalnih projekata bitnih za građane Bijeljine.

“Ne može više ovako, gradu treba domaćinsko upravljanje”, zaključio je Arsenović.

Odbornik SNSD-a Milenko Gajić rekao je da je opoziv trebalo pokrenuti mnogo ranije s obzirom na ponašanje Petrovića u protekle dvije godine mandata, na njegovu nesaradnju sa Skupštinom grada i vrijeđanje odbornika.

“Grad nije jedan čovjek i ne vodi se preko društvenih mreža”, istakao je Gajić.

Mladen Petrović, odbornik RSS, ocijenio je da se Petrović bavio populizomom i da nije domaćinski upravljao gradom, ističući da su kapitalni projekti zaustavljeni ili njihova realizacija traju daleko izvan rokova.

Odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević rekao je u diskusiji da budžet grada puni 120.000 građana Bijeljine, a da ga gradonačelnik troši na vrlo mali broj ljudi, prije svega na one koje je nezakonito zaposlio da rade na društvenim mrežama za njegov lični i politički interes.

On je Petroviću najviše zamjerio što je oštetio semberske poljoprivrednike jer iz političkih razloga nije proglasio elementarnu nepogodu da bi spriječio pomoć Vlade Republike Srpske u periodu suše prošle godine.

“Crvenu liniju je prešao kada je zbog svog političkog rejtinga ugrozio bezbjednost 120.000 građana Bijeljine tokom prijeteće poplave nedavno, odbijajući saradnju sa republičkim institucijama”, naveo je Lazarević.

Odbornik SDSS Zoran Sofrenić ukazao je na nezakonito postupanje gradonačelnika koji je sam i mimo pravila podijelio dva budžeta za sport sa više od 2,3 miliona KM.

“Petrović ne želi saradnju sa republičkim institucijama i sada svi moramo da ispaštamo zbog toga, što je neodrživa situacija za razvoj grada”, rekao je odbornik DNS-a Cvijetin Lukić.

Odbornik SP Vlado Đokić apsolutno je podržao opoziv Petrovića i ukazao na njegovu obavezu da radi u interesu građana, umjesto što je dvije godine pravio zastoje na sve strane i onemogućio razvoj Bijeljine.

Opoziv gradonačelnika Petrovića pokrenut je zbog toga što nije obezbijedio izvršavanje zakona i drugih propisa i opštih akata, ne sprovodi skupštinske odluke i strateška razvojna dokumenta i zato što Skupštini grada nije podnio izvještaj o radu, navodi se u materijalu za sjednicu.

Referendum o opozivu gradonačelnika Bijeljine trebalo bi da bude održan 19. marta.

Ostavite komentar: