Podrška DEMOS-a novim zakonima: Žrtva porodičnog nasilja ne smije biti posmatrana kao krivac

06.11.2023. | 16:08

Član Predsjedništva Gradskog odbora Demos Banjaluka Danka Ignjatović rekla je da je u Republici Srpskoj u proteklih pet godina ubijeno 17 žena od trenutnih ili bivših supružnika, te ukazala da je novim zakonom o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama potrebno postići da žrtva ne bude posmatrana kao krivac.

Ignjatovićeva je navela da je novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske, koji je usvojen u formi nacrta na posljednjoj sjednici Narodne skupštine Srpske, potreban društvu.

“Broj realno počinjenog nasilja se znatno razlikuje od broja prijavljenog nasilja koji je mnogo manji, a epilog u sudskim procesima je opet proporcionalno znatno manji”, rekla je Ignjatovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da je potrebno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske obezbijedi adekvatno obrazovane policijske službenike koji će primati prijave osoba koje su pretrpjele nasilje.

“Kada osoba koja je pretrpjela nasilje to prijavi, ona odmah treba da ima razumijevanje i adekvatnu podršku”, rekla je Ignjatovićeva.

Ona je navela da je nacrt ponudio dobra zakonska rješenja, ali da bi se rokovi donošenja hitnih i zaštitnih mjera trebali izjednačiti.

“Trenutno se za zahtjev za izricanje zaštitnih mjera može čekati, u najboljim okolnostima, dva mjeseca do prvog ročišta”, rekla je Ignjatovićeva.

Podršku unapređenju oblasti koju reguliše Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske izrazili su i članovi Predsjedništva Gradskog odbora Demosa Banjaluka Siniša DŽida, Bogdan Sekulić i Boris Đogo.