Podnesena disciplinska tužba protiv Milana Tegeltije

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH podnijela je danas disciplinsku tužbu protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije, zbog disciplinskog prekršaja iz Zakona o VSTS-u, te zatražila da on bude udaljen sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Tužba je podnesena zbog susreta tuženog sa Nerminom Aleševićem, o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana, saopšteno je iz VSTS-a.

Tegeltija je, u saopštenju za javnost, potvrdio da je o disciplinskoj tužbi obaviješten viber porukom.

– Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi nije dostavljena. Takođe nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja sa dužnosti. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju – rekao je Tegeltija.

On je poručio da će od danas koristiti godišnji odmor do odluke o udaljenju sa funckije.

– Od danas uzimam godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTV-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje sa dužnosti, kako bi institucija VSTV, u periodu mog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog mog učešća u radu, mogla da se opredijeli o zahtjevima UDT-a – poručio je.

Naglašava da pošto ne zna sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje sa dužnosti, ističe da ukoliko je tužba podnesena protiv njega kao sudije, da je na stalnom radu u VSTV-u kao predsjednik VSTV-a te da sve radnje preduzima u tom statusu a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banjaluci.

– Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTV-a i članova VSTV-a, a nikako odredbe koje se odnose na odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTV-a. Ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv mene podnesena kao protiv predsjednika VSTV-a, tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTV-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTV-a donesene u zakonskoj proceduri ću bezrezervno poštovati. Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTV-a radi bez bilo kakvog uticaja predsjednika VSTV-a. Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim – saopštio je Tegeltija.

Tegeltija je za advokata u ovom slučaju angažovao Asima Crnalića.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: