Podjele i zbog smjene Podžića: Vladajuće i opozicione stranke Srpske različito gledaju na ovo pitanje

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić zakazao je sjednicu ovog parlamentarnog doma za 26. oktobar, a jedna od tačaka dnevnog reda je i odluka predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića zbog njegovog samovoljnog i neustavnog odgađanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Vladajuće i opozicione stranke u Srpskoj različito gledaju na ovo pitanje, pa iz najjače vladajuće stranke SNSD-a poručuju da glasanje za Podžićevu smjenu ne bi predstavljalo kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o neučestvovanju u radu u zajedničkim institucijama BiH, dok opozicionari peru ruke i pitanje smjene prebacuju na stranke koje su svojim glasovima formirale aktuelni Savjet ministara.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać kaže da je sjednicu zakazao Denis Zvizdić kao predsjedavajući Predstavničkog doma, ističući da je on imao obavezu da u roku od 15 dana od odluke predsjedavajućeg Savjeta ministara o smjeni ministra odbrane sazove sjednicu na kojoj se poslanici trebaju izjasniti o tome.

“Kako je povod za donošenje odluke o smjeni ministra Podžića bila njegova odluka da odgodi, a u suštini ukine planiranu vojnu vježbu Oružanih snaga sa Vojskom Srbije, što je primjer djelovanja usmjerenog protiv srpskog naroda i Srbije, smatram da glasanje o njegovoj smjeni ne bi bilo protivno zaključcima Narodne skupštine Srpske”, ocjenjuje Novaković Bursać.

S druge strane, poslanik PDP-a Mira Pekić kaže da s obzirom na to da je Sifeta Podžića za ministra odbrane izabrala koalicija SNSD, HDZ i SDA, oni treba da se usaglase i donesu odluku i u vezi njegove smjene.

“Što se nas tiče, treba razmotriti odgovornost predsjedavajućeg Savjeta ministara i ostalih ministara koji su održali sjednicu i donijeli odluku o privremenom finansiranju kršeći zaključke NSRS”, smatra Pekićeva.

Prema njenim riječima, ništa se nije promijenilo u razlozima zbog kojih su poslanici iz Srpske prestali da prisustvuju sjednicama, ističući da ne zna da li će se nešto promijeniti do 26. oktobar, ali da zaključci Narodne skupštine RS nisu povučeni.

“Nije zajednički stav nas iz Republike Srpske pojedinačna aktivnost nijednog lidera, niti ministra, nego odluka da istrajemo u stavu da ne prihvatamo nametanje zakona od strane visokog predstavnika”, poručuje Pekićeva.

Poslanici SDS-a i DNS-a u ovom parlamentarnom domu Dragan Mektić i Nenad Nešić juče nisu odgovorili na naše pitanje da li će podržati smjenu ministar odbrane i funkcionera DF-a Sifeta Podžića.

Podsjećanja radi, “Glas Srpske “ je juče otkrio da je odluka o odgađanju vojne vježbe između OS BiH i Vojske Srbije donesena 6. septembra na ručku u Varešu, kome su pored Podžića prisustvovali još načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, bez prisustva srpskih i hrvatskih kadrova u vrhu Ministarstva odbrane i OSBiH.

Zaključci

Naime, lideri političkih partija iz Srpske su na sastanku u Narodnoj skupštini RS održanom 26. jula, samo tri dana nakon odluke bivšeg visokog predstavnika o nametanju zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, usaglasili zaključke da odbacuju i smatraju neprihvatljivim i ništavnim nametnutu odluku visokog predstavnika.

Pored toga, usaglašeno je da “ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara), osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona”.

Ostavite komentar: