Počelo suđenje Milomiru Savčiću

Danas je u Sudu BiH čitanjem optužnice počelo suđenje Milomiru Savčiću, penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske (VRS).

Predrag Tomić, tužilac Tužilaštva BiH, pročitao je danas optužnicu u kojoj generala Savčića tereti za ratne zločine počinjene u julu 1995. godine u Novoj Kasabi.

Tomić je u obraćanju sudskom vijeću kazao da se Savčić sumnjiči da je kao komandant 65. motorizovanog puka VRS učestvovao u progonu, zasjedama i mučenju muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice.

Tužilaštvo je kazalo da ima obimnu dokumentaciju, te 95 svjedoka i da će u toku suđenja dokazati optužbe.

Među svjedocima je i devet osoba koje su pod zaštitom te jedna osoba koja je direktni svjedok jer je jedan od preživjelih iz Nove Kasabe.

General Savčić je odgovarajući na optužbe kazao da je cijela optužnica laž, a njegov advokat Milomir Stojanović je rekao da će to u toku procesa to i dokazati.

Stojanović nije želio danas da odgovara na optužnicu uz obrazloženje da će to učiniti kad Tužilašto iznese svoje dokaze i da će time dokazati nevinost svog branjenika.

Željka Marinić, predsjednica sudskog vijeća kazala je da ne može danas reći tačan tačan datum sljedećeg ročišta te da će na narednom ročištu biti saslušana prva dva svjedoka Tužilaštva.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: