Počela Prva posebna sjednica NS: Biraju četiri potpredsjednika i delegate za Dom naroda

Počela je Prva posebna sjednica 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će, između ostalog, najviše zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj izabrati četiri potpredsjednika ovog doma.

Posebnu pažnju sigurno će izazvati druga tačka dnevnog reda, na kojoj bi trebalo da se bira pet delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, prvobitno je rekao da je cilj da ova stranka ima četiri delegata, da bi, kako je rekao u više navrata, mogli da zaštite pravo veta srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, ali i interese Republike Srpske ukoliko neka od odluka bude ugrožavala njenu poziciju.

Ipak, Dodik je juče rekao da će SNSD sigurno imati tri delegata, ali da će biti dobro ukoliko budu imali četiri.

Opozicija očekuje da će upsjeti “oteti” glasove SNSD-u i na taj način imati dva delegata (SDS i PDP).

Biće zanimljivo vidjeti na čiju stranu će prevagnuti, jer i opozicija i vladajuća koalicija očekuju da će njihovi kandidati dobiti podršku poslanika iz Pokreta za državu, a koji su, napominjemo, više puta ponovili da će podržati samo svog kandidata.

Pored navedenog, današnja sjednica otvorena je Izvještajem Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, a predviđeno je da se biraju i delegati u Vijeće naroda Republike Srpske.

Peta, i posljednja tačna na dnevnom redu Prve posebne sjednice je izbor Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske, a ona je, podsjećamo značajna i po tome jer odlučuje o zahtjevima za takozvani “bijeli hljeb”, odnosno šestomjesečnu novčanu naknadu za poslanike koji nisu izabrani u novi saziv.

Ostavite komentar: