“Po tom pitanju nema grešnih ili manje grešnih”: Izborne krađe u BiH postale uobičajena pojava

Treba nam radikalan zaokret u svijesti kako bismo izborne krađe prestali gledati kao nešto uobičajeno i kako bi funkcioneri i građani o tome prestali pričati kao o najnormalnijoj stvari.

“To nam ne smije biti pojava o kojoj će akteri i građani govoriti kao da je najnormalnija stvar. To ne smije biti javna tajna i ne smije biti nešto što svi znamo da se dešava”, kaže Topićeva. Dodaje da je osim svijesti, potrebno mijenjati način rada nadležnih institucija.

“Vrijeme je da počnu da rade svoj posao, jer je jasno da su kupovina i krađa krivičnа djela. Međutim, ja ne mogu da se sjetim da je za njh neko odgovarao”, kaže Topićeva.

Pošta

Da je to kod nas „normalna pojava“ svjedoče i brojne izjave funkcionera, koji već godinamа pričaju o izbornim krađama. Međutim, uglavnom na tome ostaje. Tako smo upozorenja i prijave CIK imali i prethodinih dana.

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, izneo je ozbiljne optužbe na ovu temu. Upozorava da se u odnosu na prošle izbore sada prijavilo oko pedesetak hiljada ljudi koji će glasati poštom na lokalnim izborima i da se taj broj povećao na 120.000 glasača putem pošte.

“Bruka za lopuže”

I Fahrudin Radončić (SBB) tvrdi da je na sceni “brutalna izborna krađa i udružena zločinačka organizacija, čiji je cilj falsifikovanje izborne volje građana”.

“Policijska akcija u Krajini zbog izbornih malverzacija i krađa 2018. godine otkriva detalje kako se to radilo na terenu. Ovo je za mene mala satisfakcija, a velika bruka za lopuže uglavljene u predsjedničkim foteljama. Što je najgore, isto nas očekuje i na lokalnim izborima. Sa političkim CIK, stranačkim biračkim odborima, falsifikovanim i doštampavanim glasačkim listićima, izostankom elektronske evidencije i indolentnim strancima, otkriveni izborni kriminal u Krajini će biti samo kap u moru višedecenijske prakse otimanja demokratskog prava da građani iskažu svoju volju”, poručio je Radončić.

O izbornoj krađi pričao je i premijer Republike Srpske, Radovan Višković, koji je novinarima rekao da po tom pitanju nema grešnih ili manje grešnih.

“Prema informacijama koje dolaze do mene, to svi rade, i ja to osuđujem bez obzira od koje političke opcije dolazilo. Legalista sam i priznajem volju građana i glasača koji treba da kažu ko treba da ih predstavlja. Ta kupovina, prije svega, ne ide na čast onima koji prodaju svoje glasove”, rekao je Višković.

Hapšenje

Baš u vrijeme kada se bruji o izbornim krađama, stiže informacija da je SIPA uhapsila poslanika u Parlamentu FBiH i njegove saradnike zbog sumnje da su, u svojstvu članova izbornih tijela, na prošlim izborima nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore. Ako su gotovo svi svjesni da su izborne krađe i kupovina glasova na djelu, postavlja se pitanje zašto gotovo niko nije odgovarao zbog ovih krivičnih djela i koji će epilog imati pomenuti slučaj.

KO SVE KRADE

Mnogo puta smo i od građana i od političara čuli izjave poput „svi kradu“ i one čuvene „svi su isti“. Topićeva smtra da su takve izjave paušalne.

“Iako je ova pojava učestala – ne možemo generalizovati. Istina je da je dobar dio partija uključen u tu vrstu izbornih prevara, ali ne možemo govoriti da to rade baš svi”, smatra Topićeva, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: