Po Lagumdžiji su nerealni: Rokovi iz Revidirane strategije za ratne zločine neće biti ispunjeni

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija smatra da su postavljeni rokovi u Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina BiH bili nerealni i da do 2023. godine neće biti ispunjeni.

Lagumdžija je danas rekao novinarima da bi, po njegovoj procjeni, tužilaštva mogla završiti svoj posao do predviđenog roka, dok se za sudove to ne može očekivati.

“Zbog pandemije u prethodnom periodu, sudovi su većim dijelom bili spriječeni da vode sudske procese. Imamo velike procese koji bi mogli trajati pet, pa i 10 narednih godina”, rekao je Lagumdžija.

Navodeći objektivne okolnosti zbog kojih rokovi strategije neće biti ispoštovani, Lagumdžija je istakao veliki broj predmeta po nepoznatom počiniocu.

“Moram reči da će određen broj tih predmeta ostati trajno neriješen jer svjedoci umiru. Pored toga, imamo i veliki broj predmeta gdje su osumnjičeni ili optuženi u susjednim državama, a imamo odrednicu da one ne izručuju svoje državljane”, izjavio je Lagumdžija.

On je dodao da je u razgovoru sa tužilaštvom i predstavnicima udruženja žrtava sugerisao da se ti predmeti ustupe tim državama, jer je to jedini način da se procesi privedu kraju.

Što se tiče dužnosti i nadležnosti VSTS-a, on je rekao da su oni sve svoje obaveze ispunili i da je sada sve prije svega na tužilaštvima, pa na sudovima.

Na pitanje koje se odnosi na aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Srpskoj, Lagumdžija tvrdi da je VSTS jedna od rijetkih, ako ne i jedina institucija BiH koja radi u punom kapacitetu.

“Mi radimo svoj posao i za sada nemamo nikakve potrebe da se nešto oglašavamo vezano za svoj rad. Poznato je da Tužilaštvo vodi istragu po tom pitanju”, naglasio je Lagumdžija.

On je istakao da je VSTS u prethodnom periodu preduzeo niz aktivnosti kako bi se ubrzalo i poboljšalo procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, te da su sa svojim donatorima obezbijedili da finansijski stručnjaci pri tužilaštvima pomognu prilikom provođenja istraga.

Ostavite komentar: