Plenković u Banjaluci obećao: Hrvatska će nastaviti podržavati BiH na evropskom putu

02.03.2024. | 13:21

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjaluci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU te je najavio da će Hrvatska nastaviti snažno podržavati BiH na njenom evropskom putu, kao i Hrvate koji u njoj žive.

“Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku”, izjavio je Plenković u Banjaluci gdje prisustvuje svečanosti ustoličenja novog banjalučkog biskupa don Željka Majića

Dodao je kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto te da je uvjeren da BiH može dosegnuti postavljeni cilj.

“Donose se zakoni, provode se reforme”, kazao je Plenković, dodavši kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni, a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od decembra.

Plenković je istakao kako je u Banjaluku došao pružiti podršku novom biskupu i zahvaliti se dosadašnjem banjalučkom biskupu Franji Komarici na svemu što je učinio.

“Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva”, kazao je.

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povratka Hrvata na područje Banjalučke biskupije u kojoj je ostalo svega oko 30 hiljada katoličkih vjernika, Plenković je odgovorio kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces evropskih integracija.

“Kako je Hrvatska snažnija a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka europskom putu, vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove”, kazao je hrvatski premijer, prenosi Hina.