Petković poručio Komšiću: Pravni poredak Srpske priznat Dejtonskim sporazumom

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković izjavio je za Srnu da Republiku Srpsku ne može ukinuti ni Željko Komšić ni bilo ko drugi budući da je subjektivitet i pravni poredak Republike Srpske priznat Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Reagujući na pozive člana Predsjedništva BiH Željka Komšića upućene međunarodnoj zajednici s ciljem nametanja zakona o negiranju genocida, ali i zakona o posebnom statusu Srebrenice, Petković je naveo da Komšić želi nametnuti kolektivnu odgovornost srpskom narodu za zločine počinjene u Srebrenici.

“Komšić želi da Srbe označi genocidnim, ali i sve njene institucije, te Republiku Srpsku, što je potpuno pogrešno. Onaj ko poziva na nametanje nekih zakonskih rješenja u jednoj demokratskoj zemlji sigurno ne želi dobro toj zemlji”, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, zna se šta je to parlamentarna procedura i na koji način se mogu uputiti određena zakonska rješenja.

“Zakoni u BiH će biti onakvi kakav bude bio stav parlamentarne većine bilo to u Republici Srpskoj ili u BiH”, istakao je Petković.

Petković je naveo da nije dobro da u 2021. godini bilo koji političar poziva na takvu vrstu pravnog nasilja u BiH, jer to samo može proizvesti negativne posljedice za BiH, a samim tim i za sve njene građane.

Siguran je, kaže, da takvi zakoni i takve odluke nikada neće biti doneseni u BiH.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica objavili su “nalaze svog istraživačkog projekta” pod nazivom Transkripti genocida, u kojima su detalji “rasprava i odluka Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Srpske od 1991. do 1996. godine”.

Komšić je tim povodom naveo da su članovi Narodne skupštine “bili podrška genocidu i donosili zakone i odluke koje su bile smjernica politikama i djelovanju tadašnjim predvodnicima Srpske Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću”.

On je pozvao na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, kao zakonom koji će omogućiti poseban status Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

Ostavite komentar: