Petković odgovorio Kancelariji EU: Nepotreban poziv institucijama Srpske

27.03.2023. | 18:44

Član Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković ocijenio je nepotrebnim poziv Kancelarije EU institucijama Republike Srpske da povuku određene nacrte zakona, uključujući i onaj koji se tiče izmjena i dopuna Krivičnog zakona.

Petković je podsjetio da Republika Srpska i njene institucije, Vlada i Narodna Skupština, po Ustavu, imaju nadležnost za predlaganje, odnosno donošenje zakona, te da, ukoliko oni nisu u saglasnosti sa ustavima Srpske ili BiH, kao i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odluku donose nadležni ustavni sudovi.

“Zbog toga je pozivanje Kancelarije EU nepotrebno, posebno imajući u vidu da većina evropskih zemalja tretira klevetu i uvredu kao krivično djelo u svojim zakonodavstvima”, rekao je Petković Srni.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.