Petković izričit: Tužilaštvo BiH da istraži zločin nad 81 srpskim civilom

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Milan Petković pozvao je Tužilaštvo BiH da istraži zločin koji je na današnji dan prije 25 godina počinjen nad 81 srpskim civilom u selu Bravnice kod Jajca i za koji još niko nije odgovarao.

“Riječ je o jednom od najstrašnijih zločina u proteklom ratu u BiH, iako je svaki zločin težak i poseban na svoj način. Ali, građane boli to što do danas za ovo niko nije odgovarao”, rekao je Petković Srni. On je dodao da su, prema informacijama koje su bile dostupne u poslijeratnom periodu, a i danas, taj zločin počinili pripadnici regularne Hrvatske vojske, što bi trebalo ispitati.

“Ne znamo ko je to sve ove godine zataškavao, ali smatramo da je došlo vrijeme da se i to otkrije”, naglasio je Petković.

Tokom akcije “Maestral” 13. septembra 1995. godine svirepo je ubijen 81 srpski civil, a nekoliko desetina ljudi je ranjeno. Ubijeno je osmoro dece, a posmrtni ostaci troje njih još nisu pronađeni.

Zločin su počinili pripadnici Hrvatske vojske iz Druge i Četvrte gardijske brigade koji su tog dana presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika.

Najmlađa žrtva je bio trogodišnji Dragan Janković. U masovnoj grobnici Carevo Polje kod Jajca 1998. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 57 žrtava iz Bravnica, a 24 civila se i dalje vode kao nestali.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet o ovom zločinu, a na ovom slučaju sarađuje sa beogradskim Tužilaštvom za ratne zločine.

Ostavite komentar: