Pero Vincetić uhapšen u Hrvatskoj: Tereti se za zločine nad srpskim civilima u Orašju

21.07.2021. | 14:59

Tužilaštvo BiH informisano je da je na području Osiječko-baranjske županije uhapšen Pero Vincetić, koji koristi i identitet Marko Vidović, a tereti se za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava nad civilnim žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja 1992. i 1993. godine.

U okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužilaštva BiH kolegama u Državnom tužilaštvu Hrvatske (DORH) ranije su predati dokazi za krivično gonjenje osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i, prema operativnim podacima, nalazi se na području Hrvatske.

Protiv Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužilaštvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području opštine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Tužilaštvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama preduzima aktivnosti da bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba.