PDP tvrdi: Sumnjive nabavke respiratora u Srpskoj

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je danas da je Republika Srpska za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM, ističući da je afera u Federaciji BiH i firmi Srebrena malina jagodica bobica za ovu nabavku.

On tvrdi da je Srpska “putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore budžetskim novcem za 157.312 KM po jednom komadu”. Tvrdi da je nabavna cijena respiratora 59.500 KM što je skoro 100.000 KM više od nabavne cijene.

– Konkretno, 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Ubjedljivo najskuplje, ubjedljivo po najvećoj cijeni u regionu. I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazetljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18.000 i 27.000 KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po Republiku Srpsku, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenema četiri, pet puta od tržišnih – naveo je Borenović u Banjaluci.

Istakao je kako je to samo jedna sporna nabavka u moru njih koje su se odigrale u posljednjih nekoliko mjeseci. Naveo je kak je 50 respiratora nabavljeno po cijeni od nešto manje od tri miliona KM, te da su prodani po cijeni od oko skoro osam miliona KM.

– Ovdje se radi o ozbiljnoj radnji, vjerovatno organiziranoj, pojedinaca koji su bliski sa vlastima i koji su iskoristili jednu užasnu situaciju. Ovdje se radi o ozbiljnoj pljački, ovdje je samo jedan u moru primjera koje treba detaljno ispitati – rekao je Borenović.

Borenović je pozvao poslanike NSRS da podrže formiranje anketnog odbora kako bi se utvrdile sve nepravilnosti. Tvrdi kako je respiratore uglavnom nabavljala “jedna privatna firma koja je povezana s kabinetom člana Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom”.

– Danas zvanično mogu da kažem da je Republika Srpska dobila svoje respiratore. Danas mogu da kažem da kada god neko pomisli da ne može biri gore, Vlast Republike Srpske dokaže da može grđe i bahatije i da za njih nema granica u kriminalu – rekao je narodni poslanik PDP-a, Draško Stanivuković.

Stanivuković kaže da je Republika Srpska nabavila ukupno 165 respiratora koji su trebali da spasu živote građana, a spasili su opet njihove budžete.

– Nabavljeno je 85 respiratora prenosivih, svaki komad je bio skuplji za 15.000 KM . Nabavljeno je i 30 električnih respiratora, svaki je bio skuplji 40.000 KM. Stvarna cijena je 38.000 KM, a građani i kod nas je plaćeno po 78.500 KM. Svaki komad po 100.000 KM, za resporatore u RS je dato ukupno 15,1 milion KM, a pitanje je da li koštaju i šest miliona KM. Ustavari, nije pitanje, nego istina – rekao je Stanivuković na današnjoj pres konferenciji.

On je pitao da li je ovaj kriminal skuvan u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, jer je respiratore uvezla, tvrdi, firma supruga Dodikove savjetnice Ane Trišić-Babić.

Borenović pravda Zolaka

Na pitanje da prokomentarišete činjenicu da je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, kadar PDP-a, saslušan u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”, te da je ova agencija u veoma kratkom roku izdala rješenje “Srebrenoj malini” za upis u registar veletrgovine medicinskih sredstava dok je u slučaju nabavke mobilne bolnice Srpskoj procedura stalno prolongirana, Branislav Borenović je rekao da je, prema informacijama koje su dobili u parlamentu BiH, Agencija pokušala rješavati promtno sve zahtjeve za nabavke.

“Za sve interventne nabavke su davali dozvole, ako imaju dokumentaciju, u što kraćem roku. Koliko mi je poznato, za pokretnu bolnicu u Srpskoj niko i nije tražio dozvolu jer je ne vidim na spisku izdatih interventnih dozvola”, rekao je Borenović.

On kaže da to znači da je Agencija za lijekove morala poštovati zakon, te da je logično da njen direktor daje izjavu, jer vodi instituciju koja izdaje interventne dozvole i koji je morao, u skladu sa zakonom, izdati dozvolu ukoliko su ispunjeni svi uslovi.

“U odgovoru na pitanje koje smo dobili u parlamentu BiH mislim da je firma `Srebrna malina` morala dostaviti 15 do 20 različitih dokumenata, izjava i ostalog, što vrijedi za svaku firmu. Tako bi vrijedilo i za pokretnu bolnicu da su oni to prijavili, a očigledno je da nisu. Očigledno je da nisu imali ništa od toga”, rekao je Borenović.

Gepostet von BL Portal am Dienstag, 9. Juni 2020

Višković: Nisam upoznat sa navodnom aferom

Višković je rekao da nije upoznat sa navodnom aferom sa respiratorima u Republici Srpskoj, o kojoj govori PDP.

On je podsjetio da je ugovor u vezi sa nabavkom mobilne bolnice raskinut, te da će uplaćeni novac biti vraćen Institutu za javno zdravstvo Srpske koji će potom ta sredstva vratiti u budžet Srpske.

Višković je rekao da je siguran da su pojedini opstruisali nabavku mobilne bolnice, ali da će vrijeme pokazati svačiju ulogu u tome.

 

Izvor: SrpskaInfo i Srna

 

 

Ostavite komentar: