Parastos za 305 ubijenih civila i vojnika! Višković: Srpska neće odustati od istine i pravde

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Skelanima, gdje je prisustvovao parastosu za 305 ubijenih civila i vojnika, da za te žrtve niko nije odgovarao i da institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Višković je poručio da pravda mora biti ista za sve, jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

“Ovdje u Skelnima je 16. janura 1993 godina životom platilo 65 mještana samo zato što su Srbi, a 30 ih je zarobljeno i mnogi nisu preživjeli u srebreničkim kazamatima”, podsjetio je Višković. On je naveo da je jedini izlaz srpskom stanovništvu da se spasi sigurne smrti bio most prema Bajinoj Bašti koji su muslimanske snage držale pod snajperskom vatrom.

“Mnogi koji su uspjeli da se domognu mosta bili su ubijani na mostu ili u talasima ledene Drine”, istakao je Višković, te podsjetio da je najmlađa žrtva bio dječak Aleksandar Dimitrijević, a najstariji starac od 80 godina.

Prema Viškovićevim riječima, više od polovine ubijenih bili su civili koji su tu živjeli i ubijeni su na svojoj očevini i djedovini.

“Muslimanske snage su su odlučile da unište Srbe na prostoru Birča i Podrinja kako bi postavili granicu na rijeci Drini sa Srbijom. Naše današnje okupljanje poslije 28 godina je dokaz da u tome nisu uspjeli”, konstatovao je Višković. On je naglasio da Drina nije nikakva granica, jer Srbi žive i sa jedne i sa druge strane rijeke, te da je tako bilo i trajaće vijekovima.

“Mi nikada nismo bili narod koji je želio nanijeti podlost nekom drugom, mi smo samo branili svoju zemlju, svoj narod, svoju kuću i svoju i porodicu i ima li išta svetije od toga”, naglasio je Višković. On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće prestati da brane, štite i razvijaju Srpsku.

Višković je poručio da ljudi čija su imena uklesana na spomen-obilježju nikada neće biti zaboravljeni i sve dok postoje institucije Republike Srpske ovdje će se okupljati i odavati počast tim žrtvama zato što su svojim životima stvorili i odbranili Republiku Srpsku i ostavili je današnjim pokoljenjima da je dalje jačaju i brane.

“Republika Srpska je vječna i slava i hvala žrtvama za njihov doprinos stavaranju Republike Srpske”, poručio je Višković.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, su u na današnji dan 1993. godine u zoru upale u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko. Jasna namjera je bila da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – uništavanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena. Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Ostavite komentar: