Otvorena nova kardiohirurgija! Dodik: Hvala ljudima koji predano rade u UKC RS, hvala i za moj novi život

11.09.2022. | 13:12
Predsjednik Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar presjecanjem vrpce svečano su otvorili Kliniku za kardiohirurgiju Univerzitetskog-kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, zvaničnici Republike Srpske i Srbije obišli su prostorije nove kardiohirurgije, a potom je predviđena konferencija za medije.

U obilasku prostorija nove hirurgije bili su i ministri u Vladi Srpske, medicinski radnici i ostale visoke zvanice Republike Srpske i Srbije koje su prisustvovale svečanosti.

Klinika za kardiohirurgiju smještena je u objektu “Južno krilo” na prvom spratu i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.

Odjeljenje se sastoji od četiri operacione sale i ima sve potrebne prateće ambulante za pripremu i oporavak pacijenata.

Operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima. Intenzivna njega ima 10, a odjeljenje 13 kreveta.

DODIK: POKAZALI SMO SPOSOBNOST DA IZGRADIMO KARDIOHIRURGIJU, NA TOME NEĆEMO STATI

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska pokazala sposobnost da napravi kardiohirurgiju u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci i da na tome neće stati.

Dodik je u obraćanju na ceremoniji otvaranja kardiohirurgije istakao da na ovoj lokaciji treba da nikne i novi medicinski fakultet, da tu bude srednja škola i da se onda sa svim tim sadržajima može reći da je ovo završeno i zaokruženo.

“Naša podrška neće izostati ni ovaj put i zato očekujem da nastavimo”, rekao je Dodik.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima, direktoru UKC-a Vladi Đajiću i svima koji su došli na svečano otvaranje kardiohirurgije. Istakao je da se sam uvjerio koliko predano rade ljudi u UKC RS i zahvalio im se za “svoj novi život”.

“Pokazali smo sposobnost da napravimo ovako nešto. To nije lako, najlakše je riješiti pitanje izgradnje objekta i angažovati neku stručnu stranu agenciju koja će nam isporučiti najbolju opremu. To nije problem, ali to sve
ukomponovati sa potrebama i kadrovima koje imamo, to je najvažnije”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nije ona koja doskora zbog stalnog tutorstva stranaca nije bila u mogućnosti da se širi i razvija.

“Republika Srpska danas može da ulaže. Zato smo ulagali u mnoge bolnice, zato smo odlučni da završimo rekonstrukciju i izgradnju svih bolnica i onda se usmjerimo na domove zdravlja, pomognemo lokalnim zajednicama da to završe.
To je ono što nam treba, ne zanemarujući putnu infrastrukturu i sve ono što radimo, naš standard i našu stabilnost”, rekao je Dodik.

On je zahvalio Đajiću što je bio uporan.

“Ponosan sam na njega i njegov tim što stojimo pred vama ovdje i ovom narodu možemo da isporučimo tako važnu kliniku kardiohirurgiju”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ovo nije kraj.

“Čuli ste šta radimo, i to ne bismo mogli da uradimo bez podrške koju imamo iz Srbije, iz njihovih institucija, ministarstava, a posebno od predsjednika Aleksandra Vučića. Mogu da potvrdim riječi ministra /zdravlja Srbije Zlatibora/ Lončara da oni ne prave razliku između onoga šta je Srbija i šta je Republika Srpska u smislu ulaganja”, rekao je Dodik.

On je naveo da do Vučića to tako nije bilo.

“Danas imamo najbolji oblik saradnje i to ćemo nastaviti da radimo. Hoćemo da završimo ovaj centar, da izgradimo sve sadržaje”, naglasio je Dodik.

On je naveo da “moramo u godinama koje dolaze biti posvećeni i okupljeni”.

“Samo nacije koje budu imale i države, koje budu imale snažne vlade, snažne lidere i one koji se ne svađaju međusobno u državi mogu da računaju da će lakše proći nego one koje ulaze u destabilizaciju”, rekao je Dodik.

On je naglasio da zato Republika Srpska mora ostati stabilna, institucionalno jaka, mora pokazati sposobnost da hoće da živi.

“Nemamo prostora za avanturizam nikave vrste, ostati okupljeni oko osnovnih životnih vrijednosti Republike Srpske i našeg načina života, to je ono što nam treba. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, neka živi srpski narod i svi dobri ljudi, bez obzira na naciju koji žive ovde na ovim prostorima”, rekao je Dodik.