Oštre reakcije iz RS: Šefik Džaferović pokušava da poništi volju srpskog naroda

03.03.2019. | 21:57

Mora se naći način da se istovremeno dostavi godišnji nacionalni plan za NATO i imenuje predsjedavajući Savjeta ministara.

Još jednom je poručio Šefik Džaferović, čime je izazvao brojne reakcije iz Republike Srpske. Strateška pitanja i važni politički ciljevi su stvar našeg naroda i institucija Republike Srpske, poručuje Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH. Poziva, još jednom, da se odustane od uslovljavanja.

“Vidi se da se krši zakon, da nema političke spremnosti, kod Stranke demokrastke akacije, vidljivo je da njihovi političari izlaze u javnost sa različitim ucjenama, odnosno različitim uslovima, što je za nas potpuno neprihvatljivo. Nismo otprećeni time što zajednički nivo ne funkcioniše, ali istina je da i Republika Srpska i Federacija trpe određene štete, jer nije moguće ratifikovati određene sporazume,” rekao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=Q6ZZytlmQIU

Uslovljavanja najviše štete bošnjačkoj komponenti, poručuje Košarac. Lider Ujedinjene Srpke, smatra da Šefik Džaferović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, drže institucije BiH kao taoce u namjeri da diskriminišu Republiku Srpsku.

“Potpuno je jasno da gospoda Džaferović i Komšić, odnosno gospodin Iztebegović, regulišući međusobne odnose u Federaciji, pokušavaju da ponište volju srpkog naroda koja je pokazana na izborima i da ne dozvole legitimnim predstvanicima Republike Srpske da zauzmu pozicije koje im pripadaju po Ustavu,” rekao jenenad Stevandić.

Veoma opasno i podmuklo je uvlačenje NATO-a u priču oko formiranja Vlasti, kaže Stevandić. Da nije dobro to što radi Šefik Džaferović, odnosno Stranka demokratske akcije, smatra i lider DNS-a.

“To samo znači blokiranje institucija Bosne i Hercegovine, nefunkcionisanje Bosne i Hercegovine, neka oni koji nameću takvu politiku zamisle se šta rade Bosni i Hercegovini. Republika Srpska ima svoj put, Republika Srpska ima svoje organe i institucije i mi ćemo funkcionisati,” kaže Marko Pavić.

U Federaciji još nisu definisali koalicione sporazume. SDA je sve bliže saradnji sa SBB-om, ali još se ne isključuje ni DF kao mogući partner. Ovih dana trebao bi da budu nastavljeni razgovori oko formiranja vlasti, ali izjave visokih funkcionera SDA samo potvrđuju da ta stranka ne planira da odustane od uslovljavanja, zbog čega i put ka formiranju Savjeta ministara postaje sve teži.

Izvor:(ATV)