Oštra reakcija Karamatića: Bošnjaci se osramotili, a Komšić se bruka izjavama

Član Predsjedništva HNS-a BiH Mario Karamatić smatra da su se Bošnjaci osramotili pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN jer niko od njihovih predstavnika nije želio da se obrati na sjednici, a da se član Predsjedništva Željko Komšić bruka izjavama da međunarodna zajednica podržava ideju o građanskoj BiH.

“Sa takvim izjavama se bruka samo Komšić. BiH nije zamišljena kao građanska, nije potpisana u Dejtonu kao građanska i nikada neće biti građanska koliko god to njemu odgovaralo ili ne. Osramotio se bošnjački narod pred ljudima koji odlučuju”, izjavio je Karamatić, komenatrišući Komšićevu izjavu da su se predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HNS-a Dragan Čović “osramotili u obraćanju pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti UN”.

Karamatić, koji je i predsjednik HSS-a BiH, navodi da građanska BiH koju Komšić zagovara insistira na ostanku međunarodnih sudija u Ustavom sudu BiH, te podsjeća da je jedan od uslova za priključenje BiH Evropskoj uniji upravo odlazak te trojice sudija.

“Tako da se on prvo treba sa sobom dogovoriti šta podržava – da li vrstu protektorata ili evropski put”, poručio je Karamatić.

On ističe da se Komšić može ljuti koliko hoće, ali da razgovor sa ambasadorima nije sramoćenje, nego iznošenje činjeničnog stanja i upoznavanje o situaciji u BiH.

“Meni je lično žao što niko od Bošnjaka nije prisustvovao, a Komšić nikako ne može prisustvovati jer ne predstavlja nijedan narod”, rekeo je Karamatić.

On je naglasio da je dobrodošla inicijativa ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzje za obraćanje predstavnika konstitutivnih naroda iz BiH pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti jer je BiH ispala iz fokusa međunarodne zajednice zadnjih desetak godina.

“Očito je da se BiH vraća u fokus, ali on nije dobro, jer se predstavnici Bošnjaka nisu odazvali”, ističe Karamatić.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HNS-a Dragan Čović obratitili su se sinoć na video-koferenciji Savjetu bezbjednosti UN tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video-konferencija je održana na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN.

Osim njih, obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv ruskog ambasadora.

Dodik je sinoć rekao, između ostalog, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da Incko ne može da tumači Ustav, iako neovlašćeno to radi, te da se samo može kretati u okviru Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Čović je tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti UN kritikovao Incka i politiku SDA, te ukazao na neophodnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.Ostavite komentar: