Ostojić o traženju nestalih Srba: Reforma Instituta BiH ili proces vratiti u nadležnost Srpske

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić smatra da je proces traženja nestalih Srba u zastoju od formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, zbog čega je potrebno reformisati upravljačku strukturu Instituta ili taj proces vratiti u nadležnost Srpske.

Ostojić je naveo da podatak da su u toku ove godine identifikovana svega četiri lica srpske nacionalnosti pokazuje koliki je nerad u Institutu za nestala lica BiH.

On je istakao da je, dok je proces traženja nestalih Srba bio u nadležnosti Republike Srpske, u toku jedne godine vršeno 100 do 200 identifikacija.

“U Institutu za nestala lica BiH postoji opstrukcija u pronalaženju žrtava srpske nacionalnosti. Trenutno u Republici Srpskoj potražujemo još 1.652 nestala srpska vojnika i civila”, rekao je Ostojić Srni, povodom obilježavanja Dana poginulih i nestalih Republike Srpske.

Kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH, Ostojić kaže da pravosuđe na nivou BiH ima dvostruke aršine, jer radi u korist Bošnjaka, a na štetu srpskog naroda u BiH.

“Pravosuđe na nivou BiH nastavlja praksu Haškog tribunala da su za sva ratna dešavanja na prostoru BiH jedino krivci Srbi, dok su druga dva naroda prikazana kao žrtve rata”, istakao je Ostojić.

Ostojić naglašava da ovo pokazuje vid ujudurme protiv srpskog naroda i pokušaj dijela međunarodne zajednice da opravda svoju krivicu za izbijanje ratnih sukoba na ovom prostoru i svoje učešće u proteklom ratu.

Dan poginulih i nestalih Republike Srpske danas će biti obilježen u Petrovu na Ozrenu.

Ostavite komentar: