Oštar na riječima! Finci: EU nije zaljubljena u Rome i Jevreje, već su im dodijali lideri BiH

Jakov Finci, jedan od autora tužbe protiv BiH, koja je rezultirala presudom u predmetu “Sejdić i Finci”, za Nezavisne novine kaže da su se oni u ovom predmetu borili ne samo da građani iz reda ostalih dobiju pasivno biračko pravo, već da to isto pravo dobiju Srbi iz FBiH i Hrvati i Bošnjaci iz RS.

Podsjećanja radi, danas su zamjenici ministara u Komitetu ministara Savjeta Evrope zatražili od BiH da do 1. septembra pokaže na koji način misle implementirati odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

Strazbur u novoj odluci traži da Parlamentarna skupština BiH do datog roka predloži amandmane na Ustav BiH i Izborni zakon BiH. Komentarišući zahtjeve iz Strazbura po Fincijevom mišljenju Savjet Evrope i EU ozbiljni su u namjeri da insistiraju da se naredni opšti izbori moraju održati prema izmijenjenim uslovima usklađenim s evropskim normama i standardima.

“Ova namjera Evrope ne znači da su oni zaljubljeni u Rome ili Jevreje, već da insistiraju da se poštuju evropske vrijednosti i zato jer im je dodijalo neodgovorno ponašanje bh. lidera”, kaže Finci.

Prema njegovom mišljenju, ovu odluku treba gledati u kontekstu odluke Džoa Bajdena, američkog predsjednika, da pojača mehanizam sankcija prema zapadnom Balkanu.

“Nadam se da je ovo ultimatum koji će naši lideri konačno poslušati i nešto uraditi po tom pitanju”, naglasio je Finci za Nezavisme novine. Na naše pitanje očekuje li da bi EU mogla proglasiti izbore nelegitimnim ako se ne implementira odluka, Finci je podsjetio da je Evropa to rekla 2014. a da su bh. lideri na to odgovorili da onda izbore neće ni održati.

“EU je tada rekla da BiH mora imati izbore kao svaka demokratska zemlja, a dogovoreno je da će se onda u roku od šest mjeseci nakon izbora naći rješenje što se nije desilo”, rekao je Finci.

On ocjenjuje da će EU izabrati taktiku koju su primijenili u Mostaru i da će dati ultimatum političarima BiH da ako ne nađu rješenje, da će Ustavni sud donijeti rješenje umjesto njih.

Ostavite komentar: