Osmici ističe rok, diploma i dalje misterija

Generalnom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću danas ističe rok da dostavi diplomu o visokoj stručnoj spremi na uvid nadležnoj parlamentarnoj komisiji na nivou BiH koja mu je i dala rok od sedam dana da to učini.

Megmedagić, poznat po nadimku Osmica, nalazi se na čelnoj poziciji u toj važnoj bezbjednosnoj agenciji od 2015. godine, a mandat mu je istekao 19. novembra prošle godine, kao i njegovom zamjeniku Trifku Buhi te glavnom inspektoru OBA BiH Damiru Bevandi.

Od tada traje polemika o budućem čelniku OBA, a upravo se Mehmedagić pominje kao glavni kandidat za novi mandat na čelu te agencije, a vjetar u leđa mu daje SDA uprkos njegovom spornom obrazovanju i činjenici na koju mnogi ukazuju, odnosno da on nema šta da pokaže jer nema fakultetsku diplomu i time ni podlogu da bude na toj važnoj poziciji.

Obrazovanje prvog čovjeka OBA BiH bilo je jedna od tačaka na posljednjem zasjedanju Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA u Sarajevu prošle sedmice, a na kojem je bio i Mehmedagić, kada je i usvojen zaključak da direktor OBA BiH dostavi diplomu na uvid, na osnovu čega bi donijela dalje odgovarajuće odluke.

Sa predsjedavajućim Zajedničke komisije za nadzor nad OBA BiH Nerminom Nikšićem (SDP BiH), koji je nakon posljednje sjednice tog parlamentarnog tijela istakao da ne vjeruje da će Mehmedagić dostaviti diplomu na uvid, juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt i tako saznamo da li je prozvani direktor dostavio konkretan dokaz o završenom stepenu obrazovanja.

Većina članova komisije je poručila da čekaju i današnji dan, kao posljednji rok za dostavljanje traženih dokaza o stepenu obrazovanja.

– Za sada nemam nikakvih informacija o tome da li je šta stiglo. Postoji rok od sedam dana, treba to da bude ispoštovano – kazao je to juče za “Glas Srpske” član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH Nikola Špirić.

Zajedničkoj komisiji je u februaru dostavljen podatak da je Mehmedagić student treće godine fakulteta u Travniku, a Nermin Nikšić je u svojim posljednjim izjavama istakao da je u spisu materijal Tužilaštva BiH sa pitanjima, ali i odluka objavljena u “Službenom glasniku RS”, gdje je nevažećom oglašena diploma Mehmedagića iz Banjaluke te da su dobili i dopis dekana iz Travnika da je upisan vanredno na treću godinu studija.

Na posljednjoj sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH je i od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije zatraženo da dostavi imena kandidata za generalnog direktora i inspektora da bi obavili raspravu, kao i mišljenje da li Mehmedagić ispunjava uslove imajući u vidu da je Tužilaštvo tu komisiju obavijestilo da mu je diploma poništena.

 

Izvor.(Glas Srpske)

 

 

Ostavite komentar: