Opozicioni trio “na raskrsnici”: Kreće li svako svojim putem

Opozicioni trio, kako su mediji najčešće „krstili“ narodne poslanike Draška Stanivukovića (odnedavno gradonačelnika Banjaluke), Jelenu Trivić i Nebojšu Vukanovića, svojim djelovanjem dao je privid da protivnika aktuelne vlasti u Srpskoj nikada nije bilo više, iako je stanje bilo potpuno suprotno.

Već na samom početku aktuelnog saziva Narodne skupštine izdvojili su se po medijskoj vidljivosti, žustrim raspravama i sukobima sa političkim neistomišljenicima.

Međutim, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora „tro“ sve više djeluje samostalno, a prije desetak dana došlo je i do prvih javnih „varnica“, koje ukazuju da se bliži kraj istinskoj saradnji između njih te da će svako za sebe graditi pozicije za izbore 2022. godine, piše portal mojahercegovina.

“Iznenađen sam porukom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u kojoj me označio kao drugoligaša, iako sam dosta učinio za pobjedu opozicije u Banjaluci“, izjavio je na svom blogu Vukanović.

Povod za ovakvu reakciju bila je Stanivukovićeva izjava da bi “kandidat za predsjednika Republike Srpske za dvije godine mogao da bude on, Jelena Trivić i neki poslanici koji se priključuju”.

“Dakle, tu sam jasno shvatio da sam drugoligaš, da se na mene ozbiljno ne računa i da ljudi smatraju da nisam neko ko bi trebalo da bude na čelu novih snaga koje trebaju da preuzmu vlast u Republici Srpskoj”, dodao je Vukanović.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije komentarisao pomenute Vukanovićeve izjave.

Nominacija zahladila odnose

Iako nije bilo nikakvih javnih razmimoilaženja vidljivo je i svojevrsno distanciranje na relaciji Stanivuković-Trivićeva. Ona je, iako najavljena kao svojevrsni drugi čovjek nove vlasti u najvećem gradu Srpske, u periodu nakon Stanivukovićevog preuzimanja funkcije gradonačelnika pala u drugi plan te se gotovo i ne spominje u kontekstu zajedničke saradnje, najavljene u predizbornom periodu. Ona će, sve je izvjesnije, svoje djelovanje isključivo usmjeriti ka republičkom parlamentu.

Sagovornici portala mojahercegovina ne dovode u pitanje opoziciono djelovanje Stanivukovića, Trivićeve i Vukanovića, ali ne isključuju mogućnost da će tražiti neke nove saveze unutar svog bloka.

Politički analitičar Velizar Antić ističe da posljednje izjave izazivaju određena pitanja u javnosti u smislu da odnosi opozicionog tria i nisu baš u najboljem redu.

„Lično, mislim da među njima nema suštinskih razlika i da će svi oni i dalje nastaviti da djeluju kao jedan front prema vlastima. Ali su moguća blaža odvajanja među njima u zavisnosti od toga kako će opozicija nastupiti na sljedećim izborima. Da li će ići kao jedna velika lista ili će nastupiti u dvije kolone gdje će SDS i PDP predstavljati vodeće stranke u ovim kolonama. Ili će se možda razmišljati o tome da opozicija nastupi u tri kolone. U zavisnosti od toga koji od ovih modela se izabere, vjerujem da će se i odnos između ovih poslanika odvijati. Njihov odnos će prije svega zavisiti od toga kojim političkim partijama oni budu pripadali u budućnosti i kako će te partije nastupiti na Opštim izborima 2022. godine. Između Draška i Jelene će zavisiti od toga kakav je dogovor već postignut unutar PDP-a u vezi sa ova dva poslanika“, zaključio je Antić.

Ciljanje najviših pozicija

Da li će djelovati kao tim ili će svako tražiti svoj put u opozicionim redovima prokomentarisao je i novinar Saša Bižić.

„Tačno je da posmatrači političkih kretanja u Republici Srpskoj već relativno dugo tretiraju Stanivukovića, Vukanovića i Trivićevu kao trio sa solidnim stepenom koordinacije u potezima. Međutim, bar dvije okolnosti ne idu u prilog njihovom izlasku na izbore 2022. u formaciji koja bi, najvjerovatnije, podrazumijevala da Stanivuković bude zajednički kandidat opozicije za predsjednika RS, Vukanović za srpskog člana Predsjedništva BiH, a Jelena Trivić favorit za funkciju premijera Srpske, ukoliko postizborni odnos snaga to omogući. S jedne strane, to su strukture njihovih ličnosti, sa vrlo malim stepenom tzv. stranačke ili koalicione discipline, optimalne za samostalni, nezavisni nastup na političkoj sceni, ali ne baš i za timsko djelovanje. S druge strane, tu su i ambicije veterana u aktuelnom bloku, prije svega Mirka Šarovića i Mladena Ivanića, pošto su oni, biološki, već u fazi kada žele efektne završnice sopstvenih političkih karijera“, ističe Saša Bižić.

U Ivanićevom slučaju, dodaje Bižić, to bi donijela funkcija predsjednika RS, a u Šarovićevom – položaj srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Dakle, ona kombinacija često pominjana uoči izbora 2018, ali tada nerealizovana, jer se u čitavu priču umiješao i Vukota Govedarica. Problem je u tome što su šanse ’veterana’ za uspjeh limitirane, prije svega zbog njihovog dugog trajanja na sceni, tako da ova izvjesna potrošenost može da zaustavi njihove domete na rezultatima koji jesu relevantni u smislu tijesnih duela sa vladajućim blokom, ali ipak nedovoljni za definitivnu prevagu. Za razliku od ove opcije, trio Stanivuković – Vukanović – Trivić, ako ih i dalje posmatramo na takav način, sa sobom nosi potpunu neizvjesnost. Oni mogu ili da prirede još jedan šok konkurentima, poput onog koji su postigli Stanivuković i Ljubiša Petrović na lokalnim izborima. Ali, isto tako, mogu i biti akteri totalnog kolapsa opozicije, što se zna desiti kada euforija postane dominantna u politici, a očekivanja prilično nerealna“, kaže on.

Znači, sumira Bižić, opozicija će se do kraja ove godine, ako upotrebimo terminologiju vojnih činova, opredjeljivati između nastupa sa “zastavnicima” koji, je li, stalno govore o unapređenju, mada ono nije moguće, te druge matrice, čiji bi naziv mogao da bude “pukovnici ili pokojnici”.

“Za nijansu, veće šanse dajem ovoj drugoj, hazarderskoj i rizičnoj varijanti. Mada joj u ovom periodu mnogo toga ne ide u prilog – od pogoršanih ličnih relacija između ovo troje mlađih političara, preko niza osporavanja i u samom PDP-u i SDS-u, pa do naraslih ambicija DNS-a, kao novog faktora u tom opozicionom krugu – čini mi se da će želja za uspjehom, nakon dugog sušnog perioda, ipak prevagnuti, i da će to biti kombinacija koja će se iskristalisati do 2022. Naravno, nakon silnih ’porođajnih muka’, čiji intenzitet neće biti bez značaja, kada je riječ o izbornim šansama Stanivukovića i Vukanovića, a indirektno i Jelene Trivić“, zaključio je Bižić.

Ostavite komentar: