Opozicionari o Dodikovim pozivu: Trivićeva skeptična, Radović, Bundalo i Nešić pozdravljaju prijedlog

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić ne vjeruje u iskrene namjere lidera SNSD Milorada Dodika, koji je juče pozvao opoziciju da zajedno sa vlastima učestvuje u kreiranju zakona o ispitivanju porijekla imovine. Za razliku od Trivićeve, Dodikov poziv pozdravljaju drugi opozicionari iz SDS-a, DNS, ali PDP-a.

Dodik je, naime, juče nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD najavio da je ta stranka finalizirala Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine u Republici Srpskoj, koji će biti poslat na izjašnjenje svim parlamentarnim političkim strankama u RS. On je rekao da je cilj da zakon bude zajednički prijedlog svih stranaka i da tek onda ide u Narodnu skupštinu.

– Vjerujem da je to odgovor na neke zamjerke koje smo imali od drugih partija. Vjerujemo da će nam druge partije dostaviti svoje mišljenje, a bilo bi dobro da učestvuju i opozicione političke partije. Spremni smo da na bazi ovog prijedloga razgovaramo i o rješenjima u zakonu i da prihvatimo ono što oni misle da bi trebalo da bude suština – rekao je Dodik.

Jelena Trivić, potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik, međutim, ne vjeruje da je Dodik bio iskren kada je rekao da želi da i opozicija učestvuje u kreiranju navedenog zakona. Dodaje da ne vjeruje ni da će navedeni zakon da zaživi, bar ne na način kako bi trebao.

– Sama činjenica da taj zakon predlaže SNSD, koji je godinama odbijao tako nešto, pali alarm za uzbunu. Bilo bi smiješno da nije žalosno, jer ako pogledate samu strukturu SNSD golim okom možete da vidite da prvo njihova imovina nije u skladu s njihovim redovnim prihodima i primanjima – ističe Trivićeva.

Ističe da nakon svih godina političke borbe između vlasti i opozicije ne vjeruje da poziv SNSD po bilo kojem pitanju može biti iskren.

Opozicija će, kako ističe Trivićeva, u svakom slučaju sagledati navedeni zakon i u raspravi u NSRS predložiti određene amandmane.

– Tada ćemo vidjeti da li će neko htjeti te amandmane da prihvati – kaže Trivićeva, navodi SrpskaInfo.

Njen stranački kolega za Glas Srpske imao je sasvim drugačiji stav. Šef kluba poslanika PDP-a u NS RS Perica Bundalo kaže da se opozicija već godinama zalaže za donošenje ovakvog zakona i da je poziv strankama od strane SNSD-a korektan.

– Mi imamo već svoje prijedloge koje ćemo svakako predočiti kada dobijemo tu verziju zakona. Ono što je ključno jeste da taj zakon bude jednak za sve, da se ne primjenjuje selektivno, te da se postavi neki donji cenzus kontrole – istakao je Bundalo za Glas Srpske.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović rekao je da ova stranka podržava donošenje ovog zakona i da će svoje prijedloge dati kada vidi predloženu verziju SNSD-a.

– Ono što je najvažnije je da se primijeni ustavno načelo jednakosti, to jest da se kontroliše imovina preko određenog iznosa, recimo u prvoj fazi više od 500.000 KM, a kasnije možda i manje iznose. Tako bi bili obuhvaćeni svi oni koji imaju veću imovinu – rekao je Radović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić saglasan je s Dodikom da je kod donošenja ovakvog zakona potreban što širi konsenzus.

– Kada dobijemo verziju zakona, naš pravni tim će dati prijedloge, sugestije i primjedbe, ako bude potrebe. Svakako, mi podržavamo donošenje ovog zakona – rekao je Nešić za Glas Srpske.

Predsjednik Kluba SPS-a u NS RS Maksim Skoko kaže da ova stranka podržava svako rješenje kojim će bolje biti regulisana kontrola imovine.

Radna verzija

Radna verzija Zakona o ispitivanju porijekla imovine predviđa da Poreska uprava RS ima zadatak da utvrdi da li se vrijednost imovine fizičkog lica nesrazmjerno uvećala u odnosu na prijavljene prihode. To lice biće dužno da dokaže da je imovinu uvećalo na zakonit način, a ukoliko to ne uradi, ostaće bez tri četvrtine te imovine.

Ostavite komentar: