Opozicija optužuje, Bukejlović brani: U javnosti se značajno vrijeđa privatnost pojedinaca

18.07.2023. | 13:36

Naslovi u nekim medijima su doveli do toga da je javnost dobila pogrešne informacije da Vlada RS ignoriše stavove javnosti kada su u pitanju Izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS, rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS u uvodnom obraćanju o tački u kojoj se govori o vraćanju kriminalizacije klevete na sjednici Narodne skupštine RS.

“Činjenica je da je javnost od samog početka imala aktivno učešće u ovom tekstu i primjedbe i sugestije javnosti su prihvaćene tokom javne rasprave u četiri grada RS. Time je potvrđena maksimana posvećenost Ministarstva jer smo prisustvovali na svim javnim raspravama i aktivno učestvovali u svim diskusijama. Kroz određene medije i naslove se pokušala napraviti atmosfera da Vlada ignoriše mišljenje javnog mnijenja i da se pogoduje pojedincima a ne svim građanima”, rekao je Bukejlović.

On je rekao da zakon poštuje ustavno pravo i prava koja proističu iz Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi medija, ali isto tako da je u javnom prostoru značajno prisutno vrijeđanje privatnosti pojedinaca.

“Svako pravo kao i ovo ne smije biti korišteno suprotno ciljevima i kao načelo u tom smislu čast i ugled ne mogu biti manje značajno pravo u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo”, rekao je Bukejlović.

On je istakao da je demkrimnalizacija klevete dovela do toga da ne postoji krivično-pravna zaštita za klevete.

Bukejlović je istakao da su usvojene i neke primjedbe u Prijedlogu u odnosu na Nacrt.

Naglasio je da su utvrđeni izuzeci da se kazna do godinu dana može zamijeniti novčanom kaznom, osim u pojedinim težim krivičnim djelima.

Djelimično je prihvaćeno, kako je rekao, i da se briše krivično djelo uvrede, a da kažnjavanje za uvredu ostaje u sferi prekršaja, kao i da su značajno smanjene novčane kazne.

DEMOS predlaže da se prolongira usvajanje kriminalizacije klevete

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba DEMOS, je rekla daće njen klub predložiti zaključak da se donese novi zakon o medijima kojim bi bilo riješeno pitanje portala bez impresuma, za koje je rekla da iznose najviše neistina a koji nikom ne odgovaraju.

Ona je rekla da ovaj zakon neće riješiti taj problem i da zato predlaže da se stupanje na snagu izmjena Krivičng zakonika kojim se  kriminalizuje kleveta prolongira dok ne bude donesen zakon o medijima.

Stevanovićeva je je zatražila pauzu, kako bi došlo do konsultacija svih klubova u vezi s njenim prijedlogom.

Stevandić: U pripremi tri amandmana – sloboda govora neće biti dovedena u pitanje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da sloboda govora neće biti dovedena u pitanje usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske, te da je najvažnije da postoji demokratski način odlučivanja.

Stevandić je tokom skupštinske rasprave o ovom prijedlogu podsjetio da je predloženi zakonski akt prošao formu nacrta i javne rasprave, da su uvažene mnoge primjedbe, kao i da su u pripremi tri amandmana, što pokazuje demokratski način rasprave i odlučivanja.

“Ne mislim da je ovo najbolji zakon koji će Narodna skupština usvojiti, ako ga usvoji. Ali mislim da se od nečega mora početi i mora biti neki prvi korak”, naveo je Stevandić, koji je govorio u ime Kluba poslanika Ujedinjene Srpske.

Mazalica: Nisam čuo nijedan uvjerljiv argument da se ovaj zakon povuče

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, je rekao da 20 članica EU ima kriminalizaciju klevete i da ni na jednoj raspravi koju je imao s suprotnom stranom nije čuo nijedan uvjerljiv argument da se ovaj zakon povuče. Rekao je da ni zakonodavstvo EU ni Evropska konvencija o ljudskim pravima ne sprečavaju da se ovakav zakon donese jer, kako je istakao u EU ne postoje zakoni koji se time bave a konvencija omogućava ograničavanje sloboda u određenim uslovima.

Naglasio je da ih je Johan Zatler, šef Delegacije EU, obavijestio da iako to jeste tako u EU, da pravosuđe u BiH nije dobro kako bi na pravi način procesuiralo ovakve predmete.

“Činjenica je da je pravosuđe pravno izdvojeno iz domena našeg odlučivanja. Da li je odgovornost i obaveza nas poslanika da li će i kako pravosuđe procesuirati ili ne. Mi donosimo zakon i dajemo alat pravosuđu da se bori protiv ugrožavanja ljudskog dostojanstva. O tome će odlučivati neko koga mi nismo birali i ne može se reći da je ovo anticivilizacijski zakon”, rekao je Mazalica.

Vasić: SDS neće podržati zakon

Dragomir Vasić, je ispred Kluba SDS-a rekao da je pritisak medija, nevladinih organizacija i opozicije urodio plodom jer je, kako je rekao, prijedlog značajno izmijenjen u odnosu na nacrt, uključujući manje novčane kazne, uvođenje izuzetaka, te izbacivanje uvrede kao krivičnog djela.

„Ipak ostalo je krivično djelo klevete koje je danas ostala predmet spora u javnosti ali sada je nešto mirnija atmosfera za razgovor o ovome“, rekao je on.

On je rekao da je i dalje sporno to da o krivičnim djelioma protiv ugleda i časti odlučuje javni tužilac a ne lice potogđeno klevetom i dodao da je moć idalje prevelika. Dodao je da u zakonu postoje i dobre odredbe, ali da je uslov za to da postoji razvijeno, demokratsko društvo s nezavisnim i nepristrasnim pravosuđem koje bi građane štitilo od upliva politike u rad pravosuđa.

„Taj strah od političke zloupotrebe od strane vlasti je veliki i u prilog mu ide i to što su pojedine odredbe vrlo neprezicne, široko i nejasno formulisane i time ostavljaju veliki prostor za tumačenje. Zakonska norma mora biti jasna svima i onom ko hoće da počini krivično djelo i sudu koji treba da sankcioniše nezakonito ponašanje“, rekao je on.

Naveo je nekoliko primjera koji, po njemu, pokazuju kako su pojedina djela neprecizno formulisana, što sve može dovesti do zloupotrebe. Naglasio je da postoje odredbe koje su u koliziji jedna s drugom, te da i te odredbe mogu dovesti do problema u samom postupku.

Rekao je da SDS neće podržati ovaj zakon, i to iz dva razloga. Jedan je, kako je rekao, strah od zloupotrebe vlasti prema pravosuđu, a da je drugi razlog da ovo nije momenat za donošenje ovog zakona zbog trenutne krize i pitanje finansijske situacije u RS.

Crnadak: Od Srpske se pravi crna rupa u kojoj niko neće smjeti da pisne

Igor Crnadak, predsjednik Kluba PDP-a, je rekao da se ovim zakonom od RS pravi crna rupa u kojoj „niko neće smjeti da pisne“.

„Vi ovim zakonom definišete toljagu, a onda nas uvjeravate da se ta toljaga neće koristiti. To je smiješno. Mislim da ministar nije nosilav ove ideje jer dolazi kao ideja za obračun s svakim oblikom kritične misli i zakon nije došao iz stručnih krugova, Ministarstva pravde ili iz ministrove glave“, rekao je Crnadak.

On je rekao da je nagore što je kriminalizacija ostala u zakonu, i da je realna opasnost da će u istoj ćeliji u zatvoru završiti neko koje osuđen za klevetu i ubica.

“Šta znači kad nekog stavite pod krivičnu istragu i vodite proces kao krivično djelo, vi možete ljudima uskratiti mogućnost putovanja i potpuno spriječiti da obavljaju svoj posao. O tom problemu SNSD nije ni riječ rekao. Oni koji će biti optuženi za klevetu pred sobom će imati golgotu u pravosuđu koje kontroliše vlast”, rekao je Crnadak.

Ustvrdio je da će ovim zakonom u najširem smislu riječi biti ugrožena sloboda govora i da će svako ko želi da kritikuje neke društvene procese morati staviti prst na čelo.

“Pravite strahovladu, od RS pravite crnu rupu, hermetički zatvorenu a vas će biti baš briga što smo izolovani, što nema investicija, što smo posvađani s cijelim svijetom i što je RS u najtežoj finansijskoj situaciji”, rekao je Crnadak.

Rekao je da ima mnogo poslanika u vladajućoj koaliciji koji znaju da je ovo loš zakon, i apelovao je na poslanike vladajuće većine da ne glasaju za ovaj zakon.

Vukomanović: Ostaje problem portala bez impresuma

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Tanja Vukomanović ocijenila je tokom diskusije u Narodnoj skupštini Republike Srpske o Prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika da navedene izmjene nisu dobre, te da kleveta neće otići u prošlost jer ostaje problem portala bez impresuma.

“Šta ćemo sa ljudima koji iznesu laž, a nemamo koga da tužimo?”, pitala je Vukomanovićeva.

Ilić: Medijske ucjene svakodnevno prisutne

Poslanik SNSD-a Mladen Ilić je tokom ispravke krivog navoda, istakao da je saglasan da je potrebno urediti medijski prostor, ali s posebnim akcentom na medijske ucjene koje su svakodnevno prisutne.

Govoreći o skupovima, Ilić je rekao da nikada negativno nije govorio o okupljanju građana.

“Nikada nisam obesmislio okupljanje ili bilo kakav skup, tako ni ovaj danas koji je održan u Banjaluci. Kada smo se prebrojavali mi i vi iz opozicije, znate kako je to završilo i koliko su bila posjećena naša okupljanja”, naveo je Ilić.

Bodiroga: Nije vrijeme za ovaj zakon

Poslanik SDS-a Ognjen Bodiroga tokom diskusije je naveo da je u medijima prisutan problem lažnih vijesti i da je na ličnom primjeru osjetio negativne posljedice objava pojedinih portala, ali da je mnogo nedoumica u navedenim zakonskim rješenjima.

“Nije vrijeme da ovaj zakon bude u proceduri. Pohvaljujem što su smanjene kazne, ali opet će pojedinci proći kroz krivični postupak”, istakao je Bodiroga.

Todorović: Predložićemo dva amandmana

Poslanik Socijalističke partije Srđan Todorović naveo je da je dobro što je uvreda izbačena iz Krivičnog zakonika, te što su novčane kazne svedene na razuman iznos.

“Ne smije se dozvoliti da ovaj propis bude zloupotrijebljen i da bude onemogućena sloboda govora, iznošenja istine i činjenica u javni prostor”, naveo je Todorović.

On je dodao da je do sada bilo slučajeva kada su se iznosile neistine koje su direktno uticale na život pojedinca, što je neprihvatljivo, te istakao da će Socijalistička partija i Narodna partija Srpske predložiti dva amandmana s ciljem poboljšanja predloženog rješenja.