Opozicija kritikuje budžet: Smanjiti rashode u javnom sektoru, zaduživanje sve veći problem

Poslanik SDS-a Milan Radović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da budžet Srpske mora biti razvojni, te da do povećanja prihoda treba doći povećavanjem investicija i novim zapošljavanjem u realnom sektoru.

On je, tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku i iznosi 3,795 milijardi KM, rekao da rashode u javnom sektoru treba smanjiti ili bar ne povećavati, zadržavajući nivo socijalnih davanja i penzija, što bi bilo odgovorno i dobra poruka javnosti u vremenu dok se realni sektor nalazi u problemima zbog pojave virusa korona.

Njegov stranački kolega Milan Tubin smatra da je budžet za narednu godinu previše optimističan, jer njegovo punjenje, kako navodi, nije realno uprkos očekivanjima vlasti.

On je rekao da i u krizi koju je donio virus treba štedjeti i nastojati doći do sredstava na drugi način, a ne samo putem zaduženja.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić upozorila je da će veliki problem Srpske biti vraćanje dugova i kredita, te da je u budžetu velika rupa koja se namjerava namiriti zaduženjem.

Poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš rekao je da ova stranka neće podržati prijedlog budžeta jer se, između ostalog, njime, kako navodi, ne podstiče rast privrede, povećava javna uprava, smanjuju grantovi i subvencije i ne podržava razvoj nerazvijenih opština.

On je zamjerio što se ne izdvaja dovoljno sredstava za sport, kulturu, turizam i slično, dok su sa druge strane, budžeti pojedinih institucija neopravdano uvećani.

Senad Bratić iz Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” rekao je da su podnijeli amandmane na prijedlog budžeta za narednu godinu u kojima traže povećanje izdvajanja za finansiranje povratka u Republiku Srpsku sa 985.000 KM na dva miliona KM, za dobrotvorno društvo “Merhamet” sa 120.000 KM na 200.000 KM i za rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata sa 80.000 KM na 200.000 KM.

Ostavite komentar: