Opet u punom sjaju: Otvoren Most Kralja Aleksandra

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i pripadnici Јedinice granične policije Zvornik večeras su pustili u upotrebu rekonstruisani Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik.

Ovaj most, koji je granični prelaz za garađane ova dva grada, otvoren je istovremeno i na graničnom prelazu iz Srbije, čime je nakon 365 dana rekonstrukcije ova građevina ponovo u funkciji.

Stevanović je rekao Srni da je ovo za njega značajan trenutak u gradonačelničkoj karjeri i naglasio da je ovo velika noć i za građane Zvornika i Malog Zvornika.

Ističući da je rekonstrukcija mosta mogla biti završena prije tri mjeseca, Stevanović je rekao da je insistirao da se promijeni projektno rješenje kojim je bilo prediviđeno da se gazeći sloj mosta prekrije asfaltom.

– Nismo mogli da dozvolimo da ovaj most, koji je sagrađen skoro prije stotinu godina i predstavlja kulturno-istorijski spomenik za Zvornik i Mali Zvornik, bude prekriven asfaltnom podlogom, nego zaslužuje da bude popločan najboljim granitom, kao Trg Republike u Beogradu, što je i urađeno – naglasio je Stevanović.

On je naveo da će prvih dana most biti u funkciji samo za građane koji imaju lične dokumente iz Zvornika i Malog Zvornika.

– Srbija je ratifikovala sporazum za prelaz građana iz svih krajeva Srbije i BiH preko ovog mosta, sada se čeka ratifikacija ovog sporazuma u parlamentu BiH, nakon čega će moći ovaj granični prelaz za pješake prelaziti svi građani ove dvije zemlje – rekao je Stevanović i podsjetio da je sporazum prihvaćen i u Savjetu ministara.

Stevanović je i juče posjetio ovaj most na kome su se izvodili završni radovi, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbija za izdvojenih 600.000 evra za rekonstrukciju. On je naglasio da je i Gradska uprava Zvornik iz budžeta izdvojila za radove na mostu i izmjenu gazećeg dijela podloge oko 750.000 KM.

Stevanović je naveo i da se vode razgovori sa nadležnim organima Srbije i BiH da se uspostavi integrisani granični prelaz na prilazu mostu u Srbiji.

Rekonstrukcija ovog mosta, kojom je prema projektnoj dokumentaciji, bilo predviđeno pjeskarenje metalne konstrukcije, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija nosivog kamenog stuba, te farbanje i postavljanje gazećeg sloja, počela je 27. avgusta prošle godine, sa rokom završetka od 12 mjeseci.

Vlada Srbije obezbjedila je 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta, koji je dug 150, a širok 7,2 metra, dok je izvođač radova zvornička firma “Enikon gradnja”.

Ovaj most je izgrađen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 12. januara 1930. godine.

 

 

Ostavite komentar: