Operativna grupa zaključila – migranti moraju da se prebace na Medeno polje

Ne postoji drugo rješenje nego premještanje migranata iz Vučjaka, Bire i Mirala na lokaciju Medenog polja kod Petrovca, zaključak je to Operativne grupe za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu. I to, kažu, mora da bude hitno.

Migranti smješeni kod Bihaća danas nisu imali niti pitku vodu, niti se odvozilo smeće sa lokacije na kojoj su smješteni. Novac Bišćana ne može se više trošiti na migrante, jasan je i prvi čovjek Bihaća. Dvije godine se patimo i slušamo pridike o humanosti a pomoć ne stiže. Čini se da se stvari moraju dovesti do apsurda da bi konačno neko reagovao kaže Šuhret Fazlić.

“Ako je neko sačuvao dostojanstvo to su građani Bihaća, pokušavamo da sve to uradimo, što treba, ja sam danas rekao mi smo prije mjesec dana, zatražili da se formira koordinaciono tijelo na nivou države da se konačno organizovano rade, da se svi uključe, da bude jedinstvena politika, međutim od toga nema ništa”, istakao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Za haos koji je nastao sa migrantskom krizom iz Operativne grupe krive Ministarstvo bezbjednosti i Kancelariju za strance. Posebno jer je sve veći broj migranta, a srazmjerno sa tim raste i broj krivičnih djela. Samo u ovoj godini MUP Unsko-sanskog kantona zabilježio je 200 krivičnih djela, 300 prekršaja i 600 incidenata koje su počinili migranti.

“Naše procjene su da tih migranata ima šest do sedam hiljada na akcijama koje smo radili, mi smo iz privatnih objekata kontrolisali oko 200 objekata, izvukli oko 1.907 migranata tako da naše procjene govore oko 6.000 do 7.000 da ih i danas ima na području USK”, izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić ponovio je da Evropska komisija nije poslala eksperte koji bi im pomogli u upravljanju krizom. Poručuje da pod hitno svi migranti s područja Vučjaka treba da se izmjeste van naseljenog područja, odnosno u postojeće centre van USK, a to su Salakovac, Delijaš, Ušivak. I migranti su svjesni da su prepušteni sami sebi. Niko od njih i ne želi ovdje da ostane.

Kantonalna uprava civilne zaštite će nastaviti finansiranje vode i odvoz smeća iz Vučjaka do nove godine, što bi trebalo spriječiti humanitarnu i zdravstvenu katastrofu u ovom privremenom prihvatnom centru. Najgori scenario od koga strahuju i gradske vlasti i Bišćani jeste da se migranti vrate u sam centar grada.

 

Izvor.(ATV)Ostavite komentar: