“Operacija ‘Koridor’ – akcija bez ijedne vojničke mrlje”

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić smatra da je proboj Koridora kroz Posavinu 1992. godine, poznatiji kao “Koridor života”, bio najhumanija bitka Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, bez ijedne vojničke mrlje.

“Operacija ‘Koridor’ bila je blistava srpska vojnička pobjeda koja je rezultat odličnog planiranja, rasporeda snaga, najboljih komandanata koje smo u to vrijeme imali i koji su bili na čelu taktičkih grupa koje su napadale na bojnim pravcima. Imali smo silni motiv svakog vojnika da se spoje istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske, kao i spajanje sa maticom Srbijom”, ističe Savčić za Srnu, povodom obilježavanja 27 godina od proboja Koridora kroz Posavinu.

Savčić ističe da je od proboja koridora kroz Posavinu bukvalno zavisio život, jer je poznato šta se dešavalo u Banjaluci u porodilištima i na mnogim drugim mjestima.

“Veliki broj pretežno srpskog naroda bio je tada u kopneno-vazdušnoj blokadi u zapadnom dijelu Republike Srpske i da nije probijen koridor, odnosno izvršen spoj sa istočnim dijelom Republike Srpske i sa tadašnjom SR Jugoslavijom, taj dio stanovništva bio bi u izuzetno teškoj situaciji i pitanje je uopšte kako bi se ratna situacija odvijala”, napominje Savčić.

On naglašava da je zamisao neprijatelja tada bila da srpski narod po dijelovima – istočni, zapadni i hercegovački dio Republike Srpske – uništi.

Savčić napominje da je u takvoj situaciji do proboja “Koridora života” sigurno moralo da dođe, ističući da se nekada dolazi u situaciju da uopšte nije važan ni broj žrtava koje treba dati da bi se nešto ostvarilo.

“Proboj Koridora ima ogroman značaj, a glavni je taj što su spojene srpske teritorije i time stvoren jedan od preduslova da imamo cjelovitu teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno osnovu za stvaranje države”, objašnjava Savčić.

On naglašava da proboj Koridora ima istorijski značaj, jer je to prva uspješna operacija Vojske Republike Srpske koja joj je dala značajan elan, snagu, motiv i samoupouzdanje u sopstvene snage, sopstveni starješinski kadar, narodu ohrabrenje da opstane na tom prostoru i stvori Srpsku.

“Operacija ‘Koridor’ nema nijednu vojničku niti bilo kakvu drugu mrlju, nema nijednog krivičnog djela koje bi moglo biti sankcionisano prema bilo kojem krivičnom zakonu”, zaključuje Savčić.

Komandant odreda Posebnih jedinica milicije Republike Srpske Krajine koji je učestvovao u proboju Koridora Krsta Žarković napominje za Srnu da je to bila najvažnija vojna operacija za zapadni dio Republike Srpske i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

“Osnovni cilj ove operacije tada je bio opstanak srpskog naroda na prostoru Republike Srpske Krajine i zapadnog dijela Republike Srpske . Poznato je da je tada određeno vrijeme bio ugrožen život ranjenika koji su bili u bolnicama i nažalost smrt 12 beba u Banjaluci, zbog blokade puta prema Srbiji”, ističe Žarković.

On navodi da je tadašnje rukovodstvo Republike Srpske Krajine više puta tražilo da se ide u proboj Koridora i prije nego što je donesena konačna odluka o toj vojnoj operaciji, jer je to značilo opstanak svih Srba koji su živjeli na prostoru Republike Srpske Krajine i Krajine.

Žarković napominje da su iz Republike Srpske Krajine u ovoj operaciji učestvovala 743 pripadnika Posebnih jedinica milicije, od kojih je 38 poginulo, dok ih je više od 200 lakše i teže ranjeno.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova 23. juna na Dugoj njivi kod Modriče, biće obilježeno 27 godina od proboja Koridora kroz Posavinu 1992. godine.

Program počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara.

U 11.00 časova biće služen parastos, a zatim položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim borcima, u 12.00 časova obraćanje zvaničnika, a u 12.30 časova predviđen je umjetnički program.

Vojna operacija proboja Koridora trajala je od 14. do 28. juna na prostorima čitave Posavine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji “Koridor 1992”, koja je označena kao sudbonosna, poginula su 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

Ovom bitkom oslobođeni su Derventa, Modriča, Odžak i Brod, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa ostalim dijelom teritorije Srpske i Srbijom.

Kompletna vojna operacija proboja i obezbjeđivanja Koridora završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu u Brodu.

Akciju “Koridor 1992” izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

Cilj ove operacije bio je uspostavljanje kopnene veze između zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim dijelom Republike Srpske – Semberijom i Srbijom, koja je prekinuta nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane 31. maja 1992. godine zauzeli Modriču.Ostavite komentar: