OHR se protivi rezervnom sastavu policije u Republici Srpskoj

Kancelarija visokog predstavnika se protivi osnivanju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, saopšteno je danas iz OHR-a. A saopštili su to samo dan nakon što je to od kancelarije Visokog predstavnika zatražila Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

Bošnjački poslanici u toj Komisiji smatraju da ne smiju da se dese izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, kojima se predviđa formiranje rezervnog sastava. Čak i upozoravaju da će formirati sopstveni rezervni sastav, ako do toga dođe. I zato OHR od Republike Srpske traži da prekine zakonsku proceduru, te da pokrene dijalog sa partnerima u BiH i međunarodnom zajednicom.

“Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje. Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije“, poručili su iz OHR-a.

Da se i ova priča zakomplikuje, pobrinuo se Bakir Izetbegović, koji je prvi pokrenuo priču o rezervnoj policiji Federacije BiH, kao reakciju na rezervni sastav u Srpskoj. Lider SDA danas poručuje – Federacija može imati duplo više policajaca u rezervi od Republike Srpske.

“Mi jednostavno smatramo da na svaki potez treba odgovoriti kontra potezom. Uopšte nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što se faktički prisiljavamo da reagujemo. Dakle, na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je u pitanju Federacija“, kaže predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Gledajte vi svoja posla, poručuje Kostadin Vasić iz Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske. Jasno mu je, kaže, kao i većini da u Federaciji odavno postoje svojevrsni rezervni sastavi.

“Mi iz Republike Srpske, iz MUP-a, iz Odbora za bezbjednost i svih ostalih institucija znamo da oni imaju već formirane rezervne sastave, u obliku AID-a, koji nikad nije prestao da radi, u obliku određenih Zelenih beretki, paravojnih formacija, kampova mudžahedina i svih ostalih koji djeluju kao parainstitucije BiH. Nemaju oni potrebe da drže predavanje Republici Srpskoj, neka se oni bave sami sobom“, Kostadin Vasić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske.

Po svemu sudeći, samo će se Bošnjaci u Federaciji baviti rezervnim sastavima. Hrvatski poslanici u federalnom parlamentu, barem oni u Komisiji za bezbjednost, kažu da im ne pada na pamet da “dolijevaju ulje na vatru”. Ističu da inicijativa za osnivanje rezervnog sastava, u skladu sa Ustavom Federacije, mora biti upućena kantonima na razmatranje jer je to pitanje isključivo u njihovoj nadležnosti. Šta radi Srpska, to ih se ionako ne tiče.

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: