“Ogromna zabluda”: Pravosuđe na nivou BiH ne može da se otme iz “političkih ralja”

Kazna izrečena predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu neprimjereno je blaga u odnosu na dosadašnju praksu disciplinske komisije i predstavlja krunski dokaz da pravosuđe na nivou BiH ne može da se otme iz političkih ralja, piše Glas Srpske pozivajući se na neizmenovani izvor odlično upućen u stanje u pravosuđu.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izrekla je juče “javnu opomenu” Debevcu zbog narušavanja ugleda nosioca pravosudne funkcije i davanja nepotpunih podataka o imovini.
Sedam dana ranije disciplinska komisija razriješila je dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.
“Svi oni koji vjeruju da se iza disciplinskih kazni izrečenih Tadićevoj, a sada i Debevcu krije borba za nezavisno i efikasno pravosuđe nalaze se u ogromnoj zabludi”, navodi izvor Glasa.
Kako napominje ovaj izvor, poslije ostavke Milana Tegeltije na mjesto predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta nakon ogromnog pritiska, “svoju šapu” nad pravosuđe BiH stavlja SDA koja želi punu kontrolu.
Tegeltija je na Tviteru napisao da se SDA, kad uzme VSTS, ne potrudi ni da napravi prividi da makar izdaleka liči na principijelnost i zakonitost, već odmah ide đonom i napravi sprdnju od institucije.
Član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine Nebojša Marić kaže da samo slijepci ne vide da su sve tzv. pravosudne institucije u Sarajevu u stvari politički instrumenti.

Ostavite komentar: