Oglasio se Peter Handke: Njegov grob je grob Јugoslavije

Peter Handke branio je svoje angažovanje u korist Srba u vrijeme rata u bivšoj Јugoslaviji. Kaže da se nikad nije klanjao pred Slobodanom Miloševićem.

– Ni u jednom trenutku se nisam klanjao (pred Miloševićem), ni u sebi, ni otvoreno – rekao je 76-ogodišnji austrijski pisac u intervjuu za list Cajt, prvi od kada mu je dodijeljena prestižna Nobelova nagrada za književnost u oktobru u kome govori o svom angažovanju.

– Vidio sam ga samo jednom, bio je zatvorenik u Hagu – rekao je Handke u tom dugom intervjuu vođenom u Šavilu, pariskom predgrađu gdje živi već godinama.

– Želio sam da ga čujem. Advokat bivšeg predsjednika me pitao da li želim sa njim da razgovaram. Slušao sam šta je on imao da kaže – rekao je Handke.

Upitan o prisustvu na Miloševićevoj sahrani 2006. godine, što je izazvalo skandal, Peter Handke je rekao: “Naravno da sam bio tamo. Na jednim od posljednjih glasanja on se izjasnio za to da Јugoslavija ne bude rasturena. Njegov grob je takođe grob Јugoslavije. Јesmo zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Rajha”, pitao je on.

Handke je 1996. poslije sukoba u BiH i Hrvatskoj objavio pamflet “Pravda za Srbiju” koji je izazvao veliku polemiku. On je 1999. takođe osudio NATO bombardovanje Srbije izvedeno da bi se Milošević natjerao da povuče svoje trupe sa Kosova.

Dodjela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je talas osporavanja, posebno na Balkanu gdje su i dalje duboke ratne rane, navodi Frans pres. Među onima koji osporavaju tu nagradu su preživjeli i rodbina stradalih u Srebrenici 1995. godine.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće.

Uručenje nagrada biće 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

 

Izvor.(B92)

 Ostavite komentar: