Oglasio se Bakir o smjeni Sebije Izetbegović: Ovo je linč nad mojom suprugom, sve će završiti na sudu

28.11.2023. | 10:18

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović reagovao je na smjenu njegove supruge Sebije Izetbegović sa pozicije generalne direktorice KCUS-a te je poručio kako se o ovom potezu oglašava kao predsjednik stranke.

Između ostalog, Izetbegović je rekao kako je nad Sebijom Izetbegović proveden linč.

“Bio sam u dilemi da li da se oglašavam sa pozicije predsjednika SDA, jer je riječ o mojoj supruzi. I ne bih se oglasio kao suprug, jer se Sebija zna i sama dobro braniti. Oglašavam se kao predsjednik stranke koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala – i nastavit će da to radi. Linč koji je proveden nad Izetbegović je sve to – nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u bh. društvu u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih… Upravo ta kriza morala, ziheraštvo i šutnja onih koji su morali dići glas, jer dobro znaju šta je istina a šta laž, omogućili su da se ova sramotna i protuzakonita stvar desi”, rekao je Izetbegović.

Poručio je kako su svi koji su pratili rad Izetbegović svjedoci, kako ističe, dviju istina.

“Prve, da su jasno, bez ostatka, demantovane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu. Javno su predočeni materijalni dokazi, videosnimci, index i ostala dokumentacija koje su te laži potpuno raskrinkale. I druge, da je profesorica Izetbegović dovela u red funkcionisanje KCUS-a, najznačajnije i najveće zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini. Vraćen je dug od preko 100 miliona KM za koji svi dobro znamo kako je i u čijim mandatima nastao, zaštićeni su pacijenti i značajno popravljen njihov status, stalna je efikasna borba protiv korupcije, zanovljen je stručni medicinski kadar, izgrađeni novi objekti, nabavljena nova oprema, povećane plaće ljekarima i medicinskom osoblju”, ističe Izetbegović.

Takođe, predsjednik SDA je rekao i kako je Sebiju Izetbegović smijenio nezakoniti Upravni odbor KCUS-a.

“Te nezakonitosti, pravno i političko nasilje, svakako će svoj epilog dobiti na sudu. Kao i odluke Senata Univerziteta u Sarajevu. Potrajaće to, ali u pozitivan ishod nimalo ne sumnjam. A dok pravo i pravda ne stignu, ono što možemo i trebamo odmah uraditi jeste da – u skladu sa vlastititom savješću – zauzmemo stav i ne povlačimo se pred nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju sa političkim neistomišljenicima. Ma ko oni bili”, mišljenja je Izetbegović.

Na kraju, poručio je i kako se SDA nikada nije povlačila, prenosi Kliks.

“Jer, napad na vrijednog i dokazanog menadžera, na parlamentarnog zastupnika koji je u dva prethodna izborna ciklusa osvojio najveći broj glasova u svojoj izbornoj jedinici, na suprugu bivšeg člana Predsjedništva BiH, samo je uvod u napad i disciplinovanje svakoga za koga nasilnici procijene da im stoji na putu. SDA se pred lažovima i nasilnicima nikad nije povlačila. Niti će”, zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.