OEBS osudio usvajanje Izbornog zakona RS: Udar na ustavni poredak

19.04.2024. | 09:06

Predsjedavajući OEBS-a, ministar spoljnih i evropskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna sekretarka OEBS-a Helga Maria Šmid osudili su odluke Narodne skupštine Republike Srpske na jednostranom prenosu nadležnosti sa BiH na entitet sa ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta.

“Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OEBS ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine”, navodi se u njihovom saopštenju, prenosi Fena.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji.

“Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana. Apelujemo na Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče usvojeni Izborni zakon RS usvojen i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na nivou državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana”, navode oni.