Odslužio sedmogodišnju kaznu: Najpoznatiji džihadista Bilal Bosnić uskoro na slobodi

24.08.2021. | 22:14

Džihadisti iz Maoče Bilalu Bosniću ističe zatvorska kazna. Od sljedeće sedmice jedan od najpoznatijih radikalnih islamista postaće slobodni građanin BiH.

Odslužio je Bosnić sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja dobrovoljaca na strani Islamske države. Kako stoji u presudi, Bosnić je bio i glavni za mobilisanje Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe s regrutovanjem vise od 50 italijanskih državljana.

“Sada je pitanje da li je sistem uspio njega da pripremi za ovaj novi život na slobodi i da li se on recesionirao za za taj period. Kakav imamo tretman recosocijalizacijetakvih osoba. Mislim da u BiH tretman, ne zbog kvaliteta ustanova i osoblja, nego nedovoljnog broja osoblja. Takve osobe moraju imati jedan tretman multidisciplinaran“, izjavio je prof. dr Nedžad Korajlić, stručnjak za bezbjednost.

Šest godina Bosnić je proveo u zeničkom zatvoru. U Vojkoviće je stigao prije manje od godinu dana. Tokom svog boravka u zatvoru u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, Bosni je pokušao da izađe na slobodu i prije isteka sedmogodišnje kazne, međutim vlasti u BiH izmjenom zakona onemogućili su prijevremeno puštanje iz zatvora osobe osuđene za djela u vezi sa terorizmom.

Bilal Bosnić, kada je izbio rat u BiH, priključio se jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsijecali glave. Poslije rata, povukao se u mjesto Gornja Maoča, gdje je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta. Bosnić je uhapšen u akciji „Damask” u septembru 2014. godine.