Odslužio sedmogodišnju kaznu: Najpoznatiji džihadista Bilal Bosnić uskoro na slobodi

Džihadisti iz Maoče Bilalu Bosniću ističe zatvorska kazna. Od sljedeće sedmice jedan od najpoznatijih radikalnih islamista postaće slobodni građanin BiH.

Odslužio je Bosnić sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja dobrovoljaca na strani Islamske države. Kako stoji u presudi, Bosnić je bio i glavni za mobilisanje Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe s regrutovanjem vise od 50 italijanskih državljana.

“Sada je pitanje da li je sistem uspio njega da pripremi za ovaj novi život na slobodi i da li se on recesionirao za za taj period. Kakav imamo tretman recosocijalizacijetakvih osoba. Mislim da u BiH tretman, ne zbog kvaliteta ustanova i osoblja, nego nedovoljnog broja osoblja. Takve osobe moraju imati jedan tretman multidisciplinaran“, izjavio je prof. dr Nedžad Korajlić, stručnjak za bezbjednost.

Šest godina Bosnić je proveo u zeničkom zatvoru. U Vojkoviće je stigao prije manje od godinu dana. Tokom svog boravka u zatvoru u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, Bosni je pokušao da izađe na slobodu i prije isteka sedmogodišnje kazne, međutim vlasti u BiH izmjenom zakona onemogućili su prijevremeno puštanje iz zatvora osobe osuđene za djela u vezi sa terorizmom.

Bilal Bosnić, kada je izbio rat u BiH, priključio se jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsijecali glave. Poslije rata, povukao se u mjesto Gornja Maoča, gdje je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta. Bosnić je uhapšen u akciji „Damask” u septembru 2014. godine.

 

Ostavite komentar: