Održan sastanak SNSD i PDP – Dodik: Zainteresovani smo da PDP uđe u vlast na bh. nivou

U sjedištu SNSD-a u Banjaluci održan je sastanak rukovodstva ove stranke sa delegacijom PDP-a, na kojem je razgovarano o učešću PDP-a u vlasti na nivou BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je razgovarano o dvije važne teme – učešću u vlasti na zajedničkom nivou, te međunarodnoj saradnji i analizi situacije u Republici Srpskoj i BiH.

Naveo je da su obje stranke iznijele svoje osnovne zahtjeve i saglasili se da će nastaviti u kontinuitetu da se sastaju i na dnevni red stavljaju teme važne za Srpsku i BiH.

Dodik je rekao da je SNSD zainteresovan da sa PDP-om uđe u vlast na nivou BiH, te da se konačan stav PDP-a očekuje početkom sljedeće sedmice.

Dodik je rekao da PDP ostaje opozicija u Srpskoj

Naveo je da je važno da politička reprezentacija iz Srpske u Sarajevu bude sveobuhvatna i da djeluje jedinstveno.

– Ako ne uđemo zajedno u vlast, spremni smo da radimo na konsenzusu o važnim pitanjima. Јedno takvo je MAP koji forsiraju Bošnjaci – istakao je Dodik.

On je naglasio da je stav SNSD-a o vojnoj neutralnosti jasan i da ova partija neće glasati za aktivaciju MAP-a, koji, kako je rekao, forsiraju Bošnajci umjesto forsiranja formiranja Savjeta ministara.

– Nećemo ući u formiranje komisija dok god se ne formira Savjet ministara. Smatramo da od aprila SNSD mijenja svoju politiku djelovanja na bh. nivou ako ne bude formiran SM – naveo je Dodik.

On je rekao da će SNSD i PDP učestvovati u izmjeni Izbornog zakona, kako bi se definisalo da mandat pripada strankama, te da će i ostalim partijama biti predložen dogovor o Izbornom zakonu.

On je naveo da je, na inicijativu PDP-a, razgovarano i o funkcionisanju Јavnog servisa.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da su obje partije pokazale političku zrelost, spremnošću da razgovaraju o zajedničkim institucijama, ali i viđenju političke situacije.

Borenović je istakao da je važno postojanje konsenzusa o bitnim pitanjima, poput izmjena Izbornog zakona.

On je naglasio da razumije stav SNSD-a o potrebi što skorijeg formiranja Savjeta ministara.

– Postoje izborni pobjednici i tu priču treba što prije završiti – poručio je lider PDP-a.

Borenović je rekao da su u PDP-u, bez obzira na koalicioni politički kapacitet i učešće ili neučešće u vlasti, svjesni da je ključne odluke potrebno usaglašavati.

– Ne treba biti sujetan, treba ih donositi u interesu Republike Srpske i njenih građana – istakao je on.

Naveo je da mu je ponuđena ministarska pozicija u Savjetu ministara, ali da to nije prihvatio.

Rekao je i da je usaglašena i “neka vrsta sveobuhvatnog nadzora medija koji je osnovala NSRS”.

Borenović je naveo da je spreman da domaćin sljedećeg sastanka bude PDP i da se na tom sastanku “otvori priča o nekoj važnoj temi”.

Nakon ovog sastanka, rukovdostvo SNSD-a održaće sastanak i sa delegacijom SDS-a.

Današnjem sastankuispred SNSD-a prisustvovali su: Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Sredoje Nović, Zoran Tegeltija i Staša Košarac.

Sa druge strane, delegacija PDP-a predvođena Branislav Borenovićem, liderom PDP-a. U delegaciji PDP-a su i Igor Crnadak i Slaviša Marković.

 

(RTRS)

 

Ostavite komentar: