Odluka Narodne skupštine: Povećana starosna granica za prestanak notarske službe

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je večeras da je Nacrtom zakona o notarskoj službi propisano da se starosna granica za prestanak službe poveća sa 65 na 67 godina.

Kasipović je rekao da je starosna granica za prestanak službe povećana kako bi u pojedinim sjedištima bio zadržan određen broj notara. On je naveo da su, u odnosu na važeći zakon, izmijenjene odredbe koje se tiču službenih sjedišta i broja notara na način da se za područje svake jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj određuje jedno službeno sjedište notara.

“Broj notara u službenom sjedištu određuje se uzimajući u obzir godišnji broj isprava koje se notarski obrade, stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, kao i interes građana. Pooštreni su uslovi za imenovanje notara. Propisana su ovlaštenja pomoćnicima notara da obavljaju sve poslove osim notarske obrade isprava i ostavinskog postupka”, rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini obrazlažući zakonsko rješenje.

On je naglasio da je posebna pažnja posvećena pravnoj sigurnosti, s toga je propisano da će notar po službenoj dužnosti, a na teret stranke, odmah nakon zaključenja pravnog posla čiji je predmet prenos ili sticanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nepokretnostima, podnijeti zahtjev za upis u javne evidencije radi sprovođenja zaključenog pravnog posla.

“Poboljšane su i odredbe koje se odnose na disciplinsku odgovornost notara, kao i odredbe za nadzor nad radom notara koji se sprovodi od Ministarstva pravde Republike Srpske i Notarske komore”, dodao je Kasipović.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić smatra da je od izuzetnog značaja izbor notara, jer ih imenuje Vlada, pa se, kako je navela, postavlja pitanje da li mogu biti izabrani stručnjaci ili poželjni.

“Za društvo bi bilo bolje da to budu stručnjaci I da nemju političku pripadnost. Međutim, praksa nam je pokazala da se ovo ne poštuje”, rekla je Trivićeva. Poslanik SDS-a Ivanka Marković rekla je da je neophodno da bude produžena starosna granica za odlazak notara u penziju, jer sada ne mogu biti imenovani notari u pojedinim sjedištima.

Poslanici su razmotrili navedeno zakonsko rješenje. Narodna skupština okončala je današnje zasjedanje, koje će biti nastavljeno sutra razmatranjem Nacrta zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.

Poslanici će razmatrati Nacrt zakona o studentskom standardu i Nacrt zakona o izmjenama I dopunama Zakona o studentskom organizovanju. O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti sutra, a nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova.

Ostavite komentar: