Odbrana pisala Sudu BiH: Proces protiv Dodika i Lukića premjestiti u Banjaluku

04.12.2023. | 14:55

Obrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je Sudu BiH prijedlog da sudski postupak protiv predsjednika Republike i v. d. direktora Službenog glasnika iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjaluci, potvrdio je advokat Goran Bubić za RTRS.

Odbrana navodi da je mjesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjaluci, gdje obojica imaju i prebivalište.

Takođe, od šest svjedoka Tužilaštva BiH predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjaluci.

Odbrana predsjednika Dodika zatražila je premještanje procesa u Banjaluku i zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

“Mediji i javnost u Sarajevu, prenoseći izjave Kristijana Šmita, ambasadora SAD-a i Velike Britanije i zvaničnika u Sarajevu prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj, neprihvatljivim pritiskom na Sud BiH”, upozorva odbrana.

Advokat Goran Bubić Sudu BiH je napisao i da je “važan razlog da suđenje bude prebačeno u Banjaluku – javna polemika Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca”.

Mediji su, kako dodaje RTRS, 2020. godine o ovome pisali pod naslovima “Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede”, “Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude”, “Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba”.

Nakon ovakvih natpisa, odbrana zaključuje da “zbog očigledne netrpeljivosti između Dodika i Debeveca, suđenje ne može biti pravično”.