Odbrana Milorada Dodika! Bubić: Zahtjev za izuzeće sudije Sene Uzunović biće dopunjen

06.02.2024. | 21:32

Goran Bubić, branilac u Timu odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u postupku koji se protiv njega vodi u Sudu BiH, rekao je da će zahtjev za izuzeće sudije Sene Uzunović biti dopunjen i da je odbrana saznala nove činjenice koje definitivno ukazuju na njenu moguću pristrasnost.

Bubić je rekao da se kontinuirano u predmetu protiv Dodika vide razni neočekivani događaji, kao što je izmjena postupajućeg sudije bez prethodne najave, koji upućuju na zaključak da u njemu postoji evidentna vanpravna politička pozadina.

“Imamo jučerašnji događaj gdje smo vidjeli tu prijeku promjenu sudije. Nije uobičajeno da stranke ne znaju sudiju koji dolazi”, rekao je Bubić za ATV.

On je rekao da je iteresantna i dodjela predmeta Seni Uzunović jer sada niko ne spominje CMS sistem automatske dodjele predmeta.

“Sada ima neka komisija i nama je bilo neko oblazloženje kako sudija Uzunović ima najmanji broj predmeta i da je to sad jedan kao od razloga za dodjelu predmeta predsjednika Dodika”, naveo je Bubić.

Prema njegovim riječima, odbrana je zatražila dodatno vrijeme da dopuni zahtjev za izuzeće.

“Dopunićemo ga. I saznali smo još neke nove činjenice koje definitivno ukazuju na moguću pristrasnost postupajućeg sudije”, istakao je Bubić.

Govoreći o svjedocima Tužilaštva BiH, a riječ je o četiri inspektora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/, Bubić je rekao da je njihova svrha da se simulira suđenje i da javnost stekne dojam da je u pitanju neko suđenje.

“Ovi svjedoci, to je potpuno nepotrebno, nikada se oni ne predlažu jer u pitanju su inspektori koji su izuzimali dokumentaciju u kabinetu predsjednika, Narodnoj skupštini, Vladi. Ta dokumentacija nije sporna tako da je njihovo saslušanje apsolutno nepotrebno kao što je nepotrebno suđenje jer u odnosu na ove naše argumente mi vidimo da nije bilo uslova ni za potvrđivanje optužnice”, rekao je Bubić.

Govoreći o svjedocima odbrane, on je rekao da su im primarno važni takozvani stručni svjedoci koji će sa stručnog i naučnog aspekta potvrditi ono što ističe odbrana.

U Sudu BiH juče je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept odbrane i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Naredno ročište Uzunovićeva je zakazala za 21. februar, ali je odbrana rekla da zbog ranije preuzetih obaveza ročište može biti održano 6. marta, što je i prihvaćeno.

Tužilaštvo BiH je predložilo saslušanje četiri “svoja” svjedoka, a riječ je o četiri inspektora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/.