Odbili Dodikov prijedlog o gasovodu ka Srbiji! Džaferović: BiH treba da se okrene od ruskog gasa

Predsjedništvo BiH odbilo je i danas prijedog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije” na pravcu granica Srbija prema BiH.

Dodik je i na ranijim sjednicama pokušavao uvrstiti na dnevni red taj prijedlog, za šta nije dobio potrebnu saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao novinarima da bi izgradnjom ovog gasovoda cijela BiH, osim što bi stabilizovala snabdijevanje gasom, ostvarila značajne ekonomske benefite, prosperitet i napredak.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je da BiH treba da se okrene od ruskog gasa, da je EU već u dobroj mjeri prešla sa ruskog na druge gasne izvore i da to treba da bude cilj i BiH.

“Bilo je nekih prijedloga da se BiH sada spaja na ruske kanale, ali ako se ide ka EU onda to ne može biti put BiH. /Predsjednik Evropske komisije Ursula/ Fon der Lajen pozvala je BiH da zajedno sa EU učestvuje u zajedničkim nabavkama gasa i to treba biti put BiH, posebno ako se zna da je EU već vrlo efikasno zamijenila ruski plin drugim kanalima”, rekao je DŽaferović.

On je naveo da je sa danas sa Ursulom fon der Lajen razgovarano o energetskoj krizi u Evropi, a da ih je ona informirala da će Evropska unija uključiti u svoj paket i BiH kada je riječ o finansijskoj podršci ranjivim domaćinstvima, u suočavanju sa posljedicama energetske krize.

“BiH je dio Evropske energetske zajednice, naš cilj je da budemo uključeni u evropski okvir suočavanja sa energetskom krizom”, rekao je DŽaferović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je Fon der Lajen rekla da će institucije BiH biti pozvane da učestvuju na sastancima ministara EU za energetiku, te da je pozvala institucije i zvaničnike da rade zajedno na Energetskoj mapi puta.

Ostavite komentar: