Odbacio tvrdnje da je privatna posjeta! Dodik: Sasvim legitimno sam boravio u Zagrebu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon današnjih sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem da je sasvim legitimno boravio u posjeti Zagrebu.

Dodik je odbacio tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da je njegova posjeta Zagrebu bila privatna, dodajući da nije došao u glavni grad Hrvatske u ime Predsjedništva i na bazi odluke te institucije već na poziv i u dogovoru sa predsjednikom Hrvatske i kabinetom hrvatskog premijera, i u kapacitetu koji ima.

“Dakle, ja sam član Predsjedništva BiH izabran u Republici Srpskoj i srpski član Predsjedništva. To sam po Ustavu i imam dovoljno kapaciteta da u ime Srpske predstavljam interese srpskog i drugih naroda koji žive u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se odnosi sa Hrvatskom moraju popravljati, kao i odnosi između Srba i Hrvata.

“Moramo raditi i na tome da odnosi Srbije i Hrvatske budu što je moguće bolji. Da li to njih (bošnjačke političare) vrijeđa, to je neko drugo pitanje. Reći ću da je prije godinu dana Željko Komšić u istom svojstvu otišao u Sjevernu Makedoniju, (Šefik)Džaferović je išao u Tursku i druge zemlje. Bilo bi normalno da sutra dođem u Predsjedništvo i njih kao članove informišem o ovoj posjeti, što ću pokušati ako im je do toga stalo. U svakom slučaju, to je jedna patološka situacija političkog Sarajeva učmalog i zarobljenog u svom nastojanju da drži drugima lekcije i govori im šta da rade. Tokom posjete nije bilo nijedne štetne riječi za bošnjački narod i BiH”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da negativna reagovanja bošnjačkih političara na njegovu posjetu Zagrebu pokazuje da BiH ima defekt u pogledu ustavnog kapaciteta Predsjedništva BiH, te ponovio da je on kao srpski član Predsjedništva biran u Srpskoj i da predstavlja i Bošnjake i Hrvate iz tog entiteta.

Dodik je naveo da u Sarajevu, nažalost, postoji tradicionalna ostrašćenost i patološka nepodnošljivost prema Srbiji i Srbima, pa i prema Hrvatskoj.

“To je definitivna činjenica i u tom pogledu to zarobljava. Mislim da bi od najvećeg interesa, prije svega za bošnjački narod, bilo da se otvori i ima komunikaciju sa svim narodima u okruženju. Najvažniji narodi u dodiru s njima su Srbi i Hrvati i sa njihovim legitimnim predstavnicima će morati da razgovaraju, kao i sa njihovim matičnim državama”, rekao je Dodik i ponovio da Hrvatska želi mir, stabilnost i evropski put BiH

Dodik je naveo da je Dejtonski sporazum devastiran, te da se došlo u pat poziciju neefikasnim rješenjima koja je nametnula međunarodna zajednica, čije prisustvo u BiH neće donijeti ništa dobro.

On je dodao da je važno poštovati ustavna prava i identitet naroda u BiH kada je riječ o odlučivanju, što mora biti osnovni postulat svih odnosa u BiH.

“Tako sređena BiH bi mogla da brže putuje ka EU. Bez prijema u status kandidata za članstvo u EU, BiH će da tavori bez sposobnosti da nađe neka posebna rješenja”, kaže Dodik.

On je rekao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarao i o migracijama i bitnim infrastrukturnim projektima, kao i da je od rukovodstva Hrvatske čuo stav da je pitanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori stvar te zemlje.

Ostavite komentar: