Odakle ti je žena, odatle si i ti: Kako je Dačić „ukrao šou“ najvećoj zvijezdi foruma na Bledu

Imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan pokazatelj je da SAD žele da budu jasnije prisutne u ovom regionu i sigurno je da će Metju Palmer, koji je imenovan na tu funkciju, imati dosta posla, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je danas na Bledskom forumu „ukrao šou“ Metjuu Palmeru, inače najvećoj zvijezdi na skupu.

Dačić se, naime, na početku ministarskog panela o Zapadnom Balkanu, uz osmijeh, učesnicima obratio riječima:

„Prije svega, da vam se obratim da sam živ, pošto me je udario grom noćas kada sam dolazio“.

To je izazvalo smijeh u sali, a Dačić je nastavio u istom tonu, rekavši da se trenutno utvrđuje da li je grom slovenački ili hrvatski.

„Slovenci kažu da nema šanse da je slovenački“, dodao je.

Zatim je, na pitanje moderatora šta očekuje od Palmera, rekao da američkog zvaničnika poznaje godinama i da od njega ne očekuje ništa, ali da očekuje mnogo od njegove supruge, koja je iz našeg regiona.

„A, u našem regionu se kaže — odakle ti je žena, odatle si i ti“, objasnio je šef srpske diplomatije.

On je zatim istakao da je imenovanje specijalnog izaslanika pokazatelj da SAD žele da budu jasnije prisutne u regionu i da je sigurno da će Palmer imati dosta posla i da mu neće biti lako.

„Ali, nije ni nama lako sa njima“, ponovo se našalio šef srpske diplomatije, praćen smijehom u sali i nastavio: „Pozdravljam ga i želim mu puno uspjeha“, iako je Palmer sjedio samo nekoliko metara dalje od njega, i to pored ministra spoljnih poslova u ostavci samoproglašenog Kosova Bedžeta Pacolija.

Dačić je rekao da bi njegov mandat trebalo da bude dok Srbija ne uđe u EU, zbog važnosti te teme, što je, kaže — negdje između „pet i ne znam koliko godina“.

„Tako da Palmerov mandat treba da bude dok se ne riješi pitanje Beograda i Prištine“, dodao je Dačić u svom stilu, prenosi Tanjug.

On je naveo i da je prije panela na bilateralnom sastanku sa Palmerom analizirao situaciju u regionu, podsjetivši da slijede izbori na Kosovu, tranzicija u EU od Mogerinijeve do Borela, zatim izbori u Srbiji…

„Tako da očekujemo da se za taj dijalog stvore uslovi poslije formiranja vlade u Prištini i povlačenja taksi. A, to umnogome zavisi i kako će se postaviti visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i kako će moderirati razgovore“, rekao je Dačić.

On je poručio da je Srbija spremna da brzo dejstvuje i da bude konstruktivna.

Dačić je rekao i da Srbija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo i otvaranje pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je, dodao je, već više puta i rekao.

Istakao je da je potrebno više solidarnosti svima nama na Zapadnom Balkanu.

„I vi ste se u ovolikom broju skupili misleći da ćemo mi da se svađamo. A, mi to često volimo da radimo i da ogovaramo jedni druge kod Evropljana. Ja sam rekao i u Helsinkiju — kakvi god da smo, mi smo braća. Siguran sam da mi je svako od njih koji sjedi ovdje draži nego neko iz Finske, Litvanije… A, vama? Da li smo vama draži mi ili neko drugi?“, rekao je Dačić obraćajući se publici, prenio je Tanjug.

Na temu „tijesnih veza naroda u regionu“ naveo je i da je sinoć, kada se video sa gradonačelnikom Ljubljane, čuo da su krem šnite glavna poslastica na Bledu, a da je onda saznao da je za njih jedan Srbin dao recept, što je opet natjeralo publiku na smijeh.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: