Od Srbije za Srpsku! Vučić uručio Dodiku 10.000 doza korona vakcine “AstraZeneke”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Beogradu srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku 10.000 doza vakcine kompanije “Astra Zeneka” za Republiku Srpsku.

Vučić je uručio vakcine tokom posjete sa Dodikom Institutu za virusologiju i serume “Torlak” u Beogradu, a za 15 dana biće isporučeno još 10.000 doza vakcina kompanije “Astra Zeneka”, dok će “Sputnik V” biti obezbijeđen kada bude napravljen u Torlaku.

Prethodno su Vučić i Dodik tokom obilaska Instituta “Torlak” upoznati sa šemom rada i potrebama ove ustanove, a pokazana im je i bočica sa komponentom jedan za ruski vakcinu “Sputnik V”, koja će se ovdje proizvoditi.

“Za nekoliko mjeseci ćemo proizvoditi i supstancu i tečnost i tada ćemo tek biti nezavisna zemlja”, rekao je Vučić, kome je za uspomenu poklonjena jedna bočica sa komponentom “Sputnika V”, koji će se proizvoditi na Institutu “Torlak”. Vučić je rekao da je zdravstvo među četiri stuba ozbiljne i moćne države.

On je naveo da se u EU već može čuti da će biti pakao oko nabavke vakcina za grip, te ocijenio da zato Srbija treba da ulaže u “Torlak” da ne zavisi ni od koga.

Dodik je zahvalio za podršku Srbije i danas uručene vakcine namijenjene za Republiku Srpsku. Dodik je istakao da je Srbija uvijek bez oklijevanja pomagala Srpskoj, te da je dokaz za to i 10.000 vakcina kompanije “Astra Zeneka” koje mu je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu.

“Ovo nam znači jer smo mi zbog ukupnih odnosa u BiH i na nivou BiH pokazali potpuni neuspjeh oko nabavke vakcina, imajući u vidu i stanje na tržištu proizvođača. Zato zahvalnost za ovu količinu vakcina”, rekao je Dodik novinarima.

On je rekao da je Srpska uspijevala da obezbijedi vakcine direktnom nabavkom ili putem određenih donacija, da je oko 50.000 ljudi vakcinisano, te ocijenio da bi “jači proces vakcinacije” trebao biti u narednim sedmicama.

Iz Ruskog fonda za direktne investicije /RFPI/ juče je saopšteno da je na Institutu “Torlak” pokrenuta proizvodnja vakcine protiv virusa korona “Sputnik V” i da će u budućnosti moći da se izvozi u države regiona. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi “Sputnik”.

Ostavite komentar: