Objavljen spisak: Evo ko sve je uvozio kiseonik u BiH ove godine

Ukupna količina uvezenog kiseonika u BiH za prvih devet mjeseci 2021. godine je 8.162.446,23, procijenjena vrjednost 2.356.584, 26 KM, rekli su za N1 iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na spisaku uvoznika kiseonika u tekućoj godni nalaze se: Adk doo Novi Travnik, BAU&Garten doo Sarajevo, Istrabenz plini Breza, Kras doo Laktaši, Tehnogas TGT Trn, MB Frigo klima i hlađenje doo Ilidža, Messer Tehnoplin doo Sarajevo, Penny Plus Vogošća, PMP Jelšingrad FMG Gradiška, Servis Jelić doo Široki Brijeg, Tehnogas Kakmuž AD Petrovo, TevE Varnost Elektronika Visoko, Wizz air BIH doo Živinice, Međunarodni aerodrom Tuzla.

Iz UIO napominju da “kiseonik nije na spisku roba koje su na režimu dozvola prilikom uvoza u BiH. Međutim, kad je u pitanju dalja upotreba uvezenog kiseonika, te da li je isti upotrebljavan kao lijek (kiseonik je inače registrovan kao lijek kod Agencije za lijekove BiH), te da li je i ko registrovan kao veleprometnik lijekova, pa tako i kisika kao lijeka, informacija se mora provjeriti u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (na web stranici Agencije je registar veleprometnika lijekova u BiH).”

Niko i dalje nema jasan odgovor da li je uvožen industrijski kiseonik prerađivan u medicinski te kao takav isporučivan zdravstvenim ustanovama, kao i ko je sve to odobravao i kontrolisao.

Javnost interesuje i to ko je nadležan i koliko puta je kontrolisan kiseonik pri ulasku u sistem.

Ostavite komentar: