Obilježavanje 950 godina postojanja manastira: Vučić odlikovan ordenom, zahvalio se i Dodiku

Kod manastira Prepodobni prohor Pčinjski počela je svečana akademija kojoj prisustvuju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Akademija je počela intoniranjem himne “Bože pravde”.

Prisutni su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, arhijereji SPC, ministri u Vladi Srbije i ambasadori, predstavnici vojske, policije, naučnih i kulturnih organizacija.

Prethodno je patrijarh Porfirije, uz sasluženje više arhijereja, služio u Svetu arhijerejsku liturgiju, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

Pokrovitelj ovog jubileja je predsjednik Srbije.

Vučić odlikovan ordenom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je ordenom Prepodobnog Prohora Pčinjskog povodom 950 godina postojanja manastira i za pokroviteljstvo ovog jubileja.

Vučić je u obraćanju na svečanoj akademiji rekao da mu je velika čast što je dobio orden i da, iako ne žudi za odlikovanjima, ovaj orden ima veliki značaj.

On je istakao da kada rastu srpska država i Crkva dobro je i građanima, te da bez Crkve ne može da se očuva nacionalno tkivo.

Napomenuo je da nikada više nije urađeno za SPC, manastire, ali da zna da to nije dovoljno i da se zbog toga mora još više raditi.

Vučić je zahvalio Dodiku što je danas tu da bi na svakom prazniku koji je važan za srpski narod bili zajedno i pokazali u kakvim su odnosima Republika Srpska i Srbija.

“Jedinstvo srpskog naroda nam je važnije nego ikada, nismo slabi kao što smo bili, ali ćemo biti snažniji, ako budemo jedinstveni”, rekao je Vučić koji je u obraćanju prisutnima je istakao i da će čuvati i štititi kosovski zavet.

On je istakao da uprkos teški vremenima koji predstoje i velikim pritiscima, kao i prijetnjama, tužbama i sukobima albanskih političara, sutra ide u Brisel gdje će se boriti za Srbiju.

Orden je Vučiću uručio episkop vranjski Pahomije na svečanoj akademiji, i tu priliku je iskoristio i da mu čestita.

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog, svetinja starija i od Hilandara, nalazi se 30 kilometara južno od Vranja.

Manastir Prohor Pčinjski podigao je prije 950 godina vizantijski car Roman Četvrti Diogen obali rijeke Pčinje na obrocima planine Kozjak, u znak zahvalnosti pustinjaku na početku 11. vijeka, a kasnijem svecu, Prepodobnom Prohoru Pčinjskom, koji mu je, prema predanju, prorekao da će postati car.

Ostavite komentar: