Obilježavanje 77 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću

Svetom liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću jutros je počelo obilježavanje 77 godina od ustaškog pokolja Srba u tom banjalučkom naselju, kao i u obližnjim mjestima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Obilježavanju prisustvuvuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, generalni sekretar Vlade Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, te predstavnici grada Banjaluka.

Kod Spomen-kosturnice biće služen parastos ubijenim Srbima, a predviđeno je i polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici.

Ustaše su 7. februara 1942. godine u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz Tjelesnog zdruga Ante Pavelića, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Obilježavanje stradanja Srba od ustaškog zločina organizuje Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Banjalučka Gradska uprava obezbijedila je besplatan prevoz iz centra grada do Drakulića.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: