O situaciji u RS i BiH, te o zajedničkim projektima: Dodik zadovoljan nakon razgovora s Putinom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS, nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da je zadovoljan razgovorom, te da su razgovarali o situaciji u Republici Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Dodik je istakao da je Putin upoznat sa detaljima, te da ga je interesovalo sve ono što je aktuelno – od mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, do statusa Republike Srpske i ustavnih rješenja. Najviše vremena razgovarali su o razvoju političke situacije u BiH. I ono što je najvažnije, naglasio je Dodik, jeste podrška Putina i Rusije.

“Putin je dao podršku međunarodnom pravu, poštovanju Dejtonskog sporazuma, održavanju mira i potrebi što većeg angažmana za razgovor sa različitim partnerima. Jednako tako, pružio je podršku i činjenici da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da samo entiteti i narodi mogu da dovedu do određenih promjena i da bi, sve što bi bilo nametnuto, imalo loš prolaz u budućnosti”, rekao je Dodik u razgovoru za politički magazin Pečat.
Dodik je rekao da sa Putinom nije razgovarao o mogućim sankcijama protiv njega. Bitnija tema, je, prema njegovim riječima, bila predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti.

“Putina je interesovalo da li mi po Ustavu i Dejtonskom sporazumu imamo pravo na oružane snage, indirektne poreze i pravosuđe. Rekao sam mu da je to funkcionisalo i da su to međunarodni zapadni partneri ukinuli. Njemu je najvažnije bilo da se zna da li je to u skladu sa Ustavom ili nije”, naglasio je Dodik. On je naveo i da je Putin izrazio interesovanje i u vezi imovine entiteta, te pitao kako je moguće da neko uzme imovinu tek tako.

“Rekao sam mu da se Republici Srpskoj želi nametnuti da uđe u Parlament BiH i tako donese zakon u kome bi BiH dala imovinu kojom mi već raspolažemo 20 i nešto godina i koja je definisana Dejtonskim sporazumom. Sve ono što pripada entitetima je njihovo. Putin je rekao da to razumije”, rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska brani svoju imovinuu i da će Rusija dati podršku tom pitanju.

Dodik je od Putina dobio obećanje da će cijena gasa za Republiku Srpsku ostati ista.

“Drago mi je da sam dobio podršku od Putina da će za nas ista cijena gasa ostati. Podržaće se izgradnja gasovoda koji planiramo sutra da dogovorimo sa direktorom Gasproma u Sankt Peterburgu”, rekao je Dodik. On je istakao da je Gasprom zainteresovan za saradnju sa Srpskom, te da je ranije bila dogovrena gradnja gasovoda i dvije gasne elektrane u Republici Srpskoj.

“Ja to sada želim ojačati i postaviti na temelje. Da Srbija gradi dovodni gasovod do Republike Srpske i da mi nastavimo dalje od Drine do Banjaluke i Novog Grada”, naveo je Dodik.

Dodik je najavio da postoji velika šansa da se gradnja gasovoda počne već naredne godine.

Ostavite komentar: