Nuždić: Bićemo na raspolaganju organima Srpske u slučaju podnošenja tužbe

05.11.2023. | 08:42

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica biće na raspolaganju organima Srpske, ako odluče da pokrenu pravno i sudsko dokazivanje obolijevanja od malignih bolesti građana Srpske uzrokovanih NATO bombardovanjem, te ponuditi svoja saznanja koje je koristio u istraživanjima, kao i relevantnu dokumentaciju, rekao je Srni v.d. direktora Centra Viktor Nuždić.

Nuždić je podsjetio da je ovaj centar prije šest godina objavio publikaciju “Namjernom silom na Republiku Srpsku” u kojoj su sublimirani podaci i dokumentacija koji su u arhivi Centra, a odnosi se na NATO bombardovanje Republike Srpske iz avgusta i septembra 1995. godine.

“Nedvosmisleno je da su se NATO snage stavile na stranu hrvatsko-muslimanske koalicije u borbi protiv Vojske Republike Srpske. Došli smo i do saznanja i dokumenata kojima se na nesumnjiv način potvrđuje da je korišten osiromašeni uranijum u NATO bombardovanju”, naglasio je Nuždić.

On je istakao da se nisu u dovoljnoj mjeri bavili istraživanjem sa medicinskog aspekta, a svakako da korištenje osiromašenog uranijuma zahtijeva ozbiljnu analizu relevantnih stručnjaka, prije svega medicinske struke.

Nuždić smatra da ovom pitanju treba pristupiti krajnje ozbiljno, te da je neophodno da se formira ekspertski tim pravnika kako bi se utvrdilo ko je aktivni podnosilac tužbe, riješilo pitanje pasivne legitimacije, zastare i ostalog.

Na nedavnim sastancima o zdravstvenim i ekološkim posljedicama NATO bombardovanja Srpske osiromašenim uranijumom, republičko rukovodstvo je sa poznatim italijanskim advokatom Anđelom Tartaljom dogovorilo da se organizuje i prikljupljanje medicinske dokumentacije radi pravnog i sudskog dokazivanja obolijevanja od malignih bolesti građana Srpske uzrokovanih ovim bombardovanjem.

Advokat iz Rima Anđelo Fjore Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije u korist italijanskih vojnika, takođe oboljelih ili preminulih od raka, nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, u BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Tartalja je pred italijanskim pravosuđem, putem vještačenja, analiza i druge argumentacije, uspio da dokaže uzročno-posljedičnu vezu između boravka na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom i obolijevanja od raka.