Nović upozorio: Glasanje poštom najveća manipulacija

Glasanje poštom je najveća manipulacija izbornog procesa u BiH, a to pitanje ne želi da se rješava kroz izmjene izbornog zakonodavstva, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović.

– Manipulacije su, prije svega, kod identifikacije glasača i zar i dalje treba to da tolerišemo? Identifikacija u inostranstvu se vrši na bazi vrlo sumnjivih dokumenata – upozorava Nović.

Nović je naveo da SDA želi da od Centralne izborne komisije napravi novog visokog predstavnika da se ne rješava pitanje sumnjivog glasanja putem pošte i diskriminacije Srba u FBiH.

Nović je pojasnio da OEBS, odnosno ODIHR, sa kojim se danas sastala Interesorna radna grupa za izmjene izbornog zakonodavstva, insistira da se prihvati bar dio ponuđenih rješenja, iako ne bude postignuta saglasnost za krupna politička pitanja u Izbornom zakonu BiH, što smatra nevjerovatnim da pod tehnička podvode i krupna pitanja za koja se ne mogu tako olako ponuditi rješenja.

On je naveo da se ni SNSD, čijoj stranci pripada, niti stranke iz Republike Srpske ne mogu saglasiti o nekim krupnim pitanjima poput glasanja poštom o kojima ne želi razgovarati SDA.

Nović je otkrio da je posebno pitanje, koje je i sam nametnuo, pitanje diskriminacije Srba prilikom izbora za Dom naroda FBiH, navodeći da su Srbi potpuno diskriminisani u FBiH u odnosu na položaj druga dva naroda.

Napomenuo je da u Republici Srpskoj bošnjački glasovi, glasovi Hrvata i onih iz reda ostalih imaju pravo glasa prilikom izbora delegata za Dom naroda parlamenta BiH, dok Srbi u FBiH u njihovom Domu naroda nemaju to pravo, jer tamo Bošnjaci odlučuju o Bošnjacima, Hrvati o Hrvatima, a Srbi nemaju pravo ni da glasaju.

Nović je poručio da se grdno vara svako ko misli da će Republika Srpska bez otklanjanja te diskriminacije prihvatiti izmjene izbornog zakonodavstva.

– Nećemo prihvatiti izmjene izbornog zakonodavstva u kome je jedan narod potpuno diskriminisan, a to gospoda iz Interesorne radne grupe o tome ne želi ni da razgovara -rekao je Nović.

On je naveo da to nisu jedina pitanja o kojima se razgovaralo, da je predstavnicima OEBS-a jasno preneseno da ne žele uzeti samo određen procenat rješenja da bi rekli da je napravljen korak naprijed.

Neprihvatljivo je, kaže, i da CIK bude tumač cijelih poglavlja Izbornog zakona, pa su u jednu od ponuđenih odredaba unijeli da će u tom poglavlju CIK davati tumačenje.

– Meni to liči da gradimo novog visokog predstavnika sada u obliku CIK-a koji treba da tumači duh Izbornog zakona kao što visoki predstavnik tumači duh Dejtona! Kuda mi to idemo? Zar je moguće da donosimo izmjene i dopune Izbornog zakona, a da ga CIK tumači!? – zapitao je Nović.

Time se, dodao je, želi dati CIK-u mogućnost da defakto odlučuje o izborima, o kandidatima i svemu onom što u civilizovanom svijetu ne postoji.

On je naglasio da su stranke iz Republike Srpske potpuno jasne i da će čekati ishod razgovora partnera iz FBiH koji su, kako je rekao, navodno u toku, jer je stekao utisak da u Neumu nije postignut nikakav napredak.

Ostavite komentar: