Novi zakon pred parlamentom: Fiskalizacija u Srpskoj po Blockchain tehnologiji

Novi sistem fiskalizacije Republiku Srpsku koštaće 50 miliona maraka i biće zasnovan na Blockchain tehnologiji koju odlikuje visok stepen bezbjednosti i koji ne ostavlja prostor za manipulaciju, tvrde u Vladi Republike Srpske.

Kako se navodi u nacrtu Zakona o fiskalizaciji koji će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći na sjednici 28. septembra sistem će se bazirati na QR kodu (engl. Quick Response).

Taj kod biće na svakom fiskalnom računu i kupac će odmah nakon izdavanja moći da ga provjeri skeniranjem ili na sajtu Poreske uprave, piše portal Capital.

Fiskalni račun nove generacije je moguće, osim štampanja, izdati i na druge načine kao što je slanjem imejlom, aplikacijom, SMS-om, prikazom QR koda na ekranu i slično.

“Račune sa izdatim QR kodom je praktično nemoguće falsifikovati, jer osim vizuelno sadržanih elemenata računa, postoji i element digitalne autentičnosti svakog računa koji je lako provjerljiv skeniranjem QR koda“, navodi se u nacrtu Zakona.

Ono što se takođe može uočiti u ovom dokumentu jeste i da će Poreska uprava imati veću kontrolu nad onim što se prodaje u Srpskoj i načinom na koji se to evidentira.

Naime, novi sistem za upravljanje fiskalizacijom imaće baze podataka o prometu cjelokupne robe i usluga jer će se preko njega pored izdavanja računa izdavati i fakture pravnim licima.

“Ovakvim sistemom će se olakšati inspekcijski nadzor jer će roba biti praćena od ulaza u veleprodaju, preko skladišta do prodaje krajnjem kupcu i poreski inspektori će veoma jednostavno moći da saznaju ispravne količine u prodaji. Na osnovu ovih podataka je moguće kreirati napredne algoritme koji će moći da prepoznaju da je na nekom od prodajnih mjesta prodato više robe nego što je nabavljeno“, kažu u Vladi.

Novi sistem bi trebao da prepozna i neke jednostavne oblike prevare i obavijesti o tome kako bi poreski inspektori mogli da istraže slučaj.

Obrazlažući razloge za donošenje novog zakona iz Vlade Republike Srpske kažu kako je postojeći sistem zastario, da je skup ali i da ga je sve teže kontrolisati.

“Neki poreski obveznici su pronašli način da zaobiđu stroge zahtjeve za funkcionalne i tehničke karakteristike fiskalnih sistema i prometuju robu i usluge izdajući fiktivne fiskalne račune koji izgledom čak ne odstupaju od propisane forme, odnosno račune koji ne ulaze u dnevne izvještaje o prometu koji se dostavljaju Poreskoj upravi na dnevnom nivou. Navedena pojava je uzela maha i postojeći kapaciteti Poreske uprave Republike Srpske nemaju na nju adekvatan odgovor“, priznaju u Vladi Republike Srpske.

Naime, kako se navodi na tržištu je dobar dio fiskalnih kasa koje su odjavljene, ali se i dalje koriste.

Sa njih se štampaju računi koji su identični kao i sa aktivnih fiskalnih kasa, s tim da one nisu prijavljene na servere Poreske uprave.

Podsjećamo, postojeći sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj je zaživio od druge polovine 2008. godine kada je izvršena prva fiskalizacija i kada je Poreska uprava Republike Srpske uspostavila tehnički sistem za preuzimanje podataka.

Ostavite komentar: